Política
CHRISTOPHER CARNIE
REPRESENTANT A CATALUNYA D’EUROPE FOR SCOTLAND
“La consulta no és l’únic camí”
“Escòcia podria arribar a un acord amb un govern laborista per a una separació més gran i evolucionar cap a una separació total amb el temps”
“La via catalana queda totalment descartada pels escocesos”
CAP A LA UE
Christopher Carnie (Glasgow, 1957) és consultor en filantropia i activista per a la independència escocesa. També el representant a Catalunya d’Europe for Scotland, associació que lluita pel retorn d’Escòcia a la UE, un escenari que veuen més factible si el país és plenament sobirà.
El Tribunal Suprem (TS) britànic va començar a escoltar ahir els arguments del govern escocès a favor de convocar un referèndum d’independència sense el consentiment del Parlament de Westminster. L’analista escocès Christopher Carnie examina el recorregut que pot tenir la consulta que la premier Sturgeon es proposa realitzar el 19 d’octubre de l’any vinent.
Creu que el fet que es tracti d’un referèndum no vinculant pot ajudar el TS a decidir a favor del govern d’Escòcia?
Això va ser un moviment tàctic molt interessant de Sturgeon perquè té raó, els referèndums no són mai vinculants. No arribes a la independència a través d’un referèndum, has de passar també per negociacions amb l’altre país. Però sí que crec que pot influir en la decisió dels jutges perquè, possiblement, fer un referèndum per cercar l’opinió del públic no és una qüestió reservada a Westminster sobre la qual el Parlament de Holyrood no hi tingui dret.
Sturgeon diu que si el TS decideix en contra, convertirà les eleccions generals del 2024 en un referèndum ‘de facto’ sobre la independència d’Escòcia. Com ho veu?
Molt complicat. En unes generals la gent no vota sobre un sol tema. A més, durant anys hem votat a favor de l’SNP, d’un partit que ha declarat que vol la independència, un referèndum. Ja hem expressat en les votacions el desig d’Escòcia de tenir aquest dret de votar.
Però si el TS no autoritza el referèndum, entrem en un cul-de-sac...
Sí, però els governs canvien i l’expectativa per al 2024 és que el Partit Laborista guanyi les eleccions, i això obre altres portes per negociar una independència. El referèndum no és l’únic camí per a la independència, n’hi ha d’altres. Com per exemple arribar a un acord amb un govern laborista per a una separació més gran i evolucionar cap a una separació total amb el temps.
Quin incentiu tindrien els laboristes per negociar amb l’SNP?
Probablement necessitaran els seus diputats per arribar al govern. A més, si el Partit Laborista britànic vol realment un estat socialdemòcrata, li interessa negociar amb un govern com l’escocès, més inclinat cap a l’esquerra.
La via catalana està descartada?
Sí, totalment. Hi ha una minoria, en l’independentisme escocès que vol una independència immediata, però la gran majoria la volen acordada. A més, hem vist el que ha passat a Catalunya, és molt trist i hem après d’aquest exemple.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.