Política

Rússia castiga la població civil

L’exèrcit rus bombardeja diverses ciutats i infraestructures arreu d’Ucraïna i mata set persones en un mercat d’Avdíivka

L’FSB deté vuit persones acusades d’estar involucrades en l’atac al pont de Crimea

Zelenski insta els ciutadans a estalviar energia elèctrica

El govern rus, ferit encara en l’orgull per l’atac contra el pont de Crimea, continua castigant la població civil ucraïnesa amb raids a les ciutats i a les infraestructures del país.

Unes de les darreres víctimes de les represàlies russes han estat les set persones que van morir i les nou que van resultar ferides en un bombardeig sobre la ciutat ucraïnesa d’Avdíivka, segons van informar ahir les autoritats regionals, segons el portal de notícies Ukrinfrom. L’atac es va produir al mercat central d’aquesta ciutat i en una hora del matí de gran afluència de ciutadans, segons va assenyalar el cap del comandament militar regional, Vitali Barabaix. D’acord amb les fonts regionals ucraïneses, les tropes russes van començar a bombardejar Avdíivka al matí i hi va haver impactes a prop d’edificis de diverses plantes, amb diversos morts i ferits.

Mentrestant, els atacs russos a la regió de Donetsk, a l’est d’Ucraïna, van provocar ahir la mort de sis persones i una altra va resultar ferida. Paral·lelament, l’exèrcit rus va llançar atacs a set regions d’Ucraïna en un dia, mentre els combats a Kherson continuen, segons un resum de les diferents administracions militars regionals, recollit per l’agència Ukrinfrom. Moscou va llançar, a més, nous atacs contra la infraestructura energètica al centre del país. Es tracta de la tercera jornada consecutiva de bombardejos contra infraestructures crítiques.

Davant aquesta situació, el govern d’Ucraïna mira de reparar les destrosses en la infraestructura elèctrica, mentre demana als seus aliats més sistemes de defensa antiaèria per intentar repel·lir els atacs.

Les companyies elèctriques han advertit als ciutadans de l’alta probabilitat d’apagades parcials planificades per equilibrar la demanda i el subministrament d’electricitat mentre es duen a terme les reparacions. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat als seus ciutadans que estalviïn energia elèctrica en els períodes de més consum perquè el sistema funcioni de la manera més estable possible.

A banda de dur a terme represàlies a Ucraïna per l’atac al pont de Crimea, les autoritats russes treballen intensament per castigar-ne els responsables directes. El Servei Federal de Seguretat (FSB, antic KGB) va anunciar ahir la detenció de vuit persones presumptament involucrades en l’atac al pont. “De moment, en el marc de la investigació han estat detinguts cinc ciutadans de Rússia i tres d’Ucraïna i Armènia que van participar en els preparatius del delicte”, va assenyalar l’FSB en un comunicat. En total, hi afegeix la nota de premsa, s’han identificat dotze persones implicades en l’atac contra el pont, que les autoritats russes van qualificar d’“acció terrorista”.

Segons l’FSB, l’atac contra la infraestructura va ser organitzat per la Direcció d’Intel·ligència del Ministeri de Defensa d’Ucraïna, el seu responsable, Kiril Budànov, i els seus agents.

LES XIFRES

7
regions
d’Ucraïna va atacar ahir l’exèrcit rus en l’ofensiva després de l’atac al pont.
3
dies
seguits d’atacs hi ha hagut, de moment, contra infraestructures energètiques d’Ucraïna.

Putin proposa enviar gas a Europa pel NordStream 2

El president rus, Vladímir Putin, va proposar ahir continuar enviant gas a Europa a través de la part que no ha quedat malmesa del gasoducte Nord Stream 2, un dels dos conductes que uneixen Rússia i Alemanya passant pel mar Bàltic. En una conferència sobre energia a Moscou. Putin va remarcar que la pilota “és ara a la teulada de la Unió Europea” i hi va afegir que només adoptaria aquesta estratègia si “econòmicament està justificada”. Poc després que Putin fes aquestes declaracions, el govern alemany va descartar del tot aquesta possibilitat.

L’AIEA avisa que Zaporíjia ha perdut la connexió externa

L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) va denunciar ahir que la planta nuclear ucraïnesa de Zaporíjia, sota ocupació russa, ha tornat a perdre la connexió elèctrica externa i depèn dels seus propis generadors d’emergència. Segons va informar el director general de l’agència atòmica de l’ONU, Rafael Grossi, els generadors dièsel de suport proporcionen electricitat per a les funcions de seguretat i protecció nuclear. El subministrament continu d’electricitat és imprescindible per mantenir fred el combustible nuclear i evitar un possible accident.

Més de 12 cossos exhumats per Ucraïna a Donetsk

Més de 120 cossos han estat exhumats ja en territori alliberat per les forces ucraïneses de l’ocupació russa a la regió de Donetsk, on s’han descobert 35 llocs d’enterrament, segons va informar ahir la policia regional. Entre les víctimes exhumades hi ha 64 civils.

La UE acusa el Kremlin de perseguir crítics

La UE va acusar ahir Rússia d’estar “perseguint” les veus independents i crítiques amb el govern, com el moviment Vesnà, que va organitzar les protestes massives contra la mobilització parcial de reservistes per a Ucraïna i que Moscou ha qualificat d’organització “terrorista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.