Política

Brussel·les obre la porta a Bòsnia i Hercegovina

Proposa atorgar al país balcànic l’estatus de candidat

El Consell Europeu hauria d’adoptar la decisió final al desembre

La Comissió Europea (CE) proposa concedir a Bòsnia i Hercegovina l’estatus de candidat a l’adhesió a la Unió Europea. Una decisió que Sarajevo ha celebrat com a “històrica”. En l’informe anual sobre els processos d’ampliació del bloc comunitari, Brussel·les indica que els líders dels partits del país s’han compromès a tirar endavant les mesures necessàries per “garantir una Bòsnia i Hercegovina funcional que avanci cap al camí europeu”. La decisió final sobre donar o no l’estatus de candidat al país, que va fer la petició per entrar a la Unió Europea l’any 2016, s’espera que la prenguin els Vint-i-set en el Consell Europeu de desembre.

Malgrat proposar de concedir l’estatus de candidat a Bòsnia i Hercegovina, l’informe de l’executiu comunitari assenyala que el país encara té al davant un llarg camí per complir els criteris exigits. “Bòsnia i Hercegovina està en una fase inicial per assolir les obligacions de la candidatura a la UE”, diu el document, que destaca que el país ha “d’incrementar l’alineament” amb els criteris europeus.

En el terreny polític Brussel·les veu deficiències a l’hora de millorar els estàndards electorals i no veu que el Consell de Ministres del país hagi fet passos per complir els criteris europeus. A més, assenyala que les últimes eleccions van estar marcades per la “desconfiança” en les institucions públiques i per “una retòrica ètnica de divisió”. Tampoc veu cap progrés pel que fa a garantir un espai per a la societat civil.

En l’àmbit de l’administració pública, Brussel·les assenyala que s’han fet “passos positius” en la gestió de les finances, però no en la implementació d’un pla per impulsar una agenda de l’administració pública a tots els nivells de govern. En el terreny judicial, assenyala que el país està en una “fase inicial” per complir les exigències, mentre que pel que fa als drets fonamentals l’executiu liderat per Ursula von der Leyen indica que el país no té un “marc estratègic”, però sí que veu “passos positius” en els plans per a la inclusió de les persones gitanes i del col·lectiu LGTBI. També observa passos positius en matèria migratòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.