Política

Kim Jong-un supervisa un nou test amb míssils de creuer de llarg abast

El líder nord-coreà afirma que l’assaig és una “advertència clara i inequívoca cap als nostres enemics”

Seül estudia mesures per reforçar la dissuasió ampliada enfront Pyongyang

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha supervisat un test amb “míssils de creuer estratègics de llarg abast” realitzat dimecres, segons han informat aquest dijous mitjans estatals del país asiàtic.

El règim nord-coreà ha disparat dos míssils que han volat durant “10.234 segons en un patró oval” i “han colpejat amb claredat els seus objectius a la mar de l’Est [com es denomina en les dues Corees la Mar del Japó] a 2.000 quilòmetres de distància”, segons recull l’agència KCNA.

Kim Jong-un ha expressat la seva satisfacció per “les altes capacitats de reacció de les seves forces de combat nuclear”, que han mostrat “la seva gran preparació per a la guerra real”, segons el mitjà estatal. El test “és un nou senyal d’advertència clara i inequívoca cap als nostres enemics”, ha assenyalat.

Segons KCNA, els llançaments tenien l’objectiu de reforçar “l’eficiència i el poder de combat” dels míssils desplegats per l’Exèrcit nord-coreà per a l’ús d’armes tàctiques nuclears i confirmar l’operabilitat del sistema.

Les autoritats militars sud-coreanes encara no han donat detalls d’aquest últim assaig nord-coreà. Segons l’agència local Yonhap, l’Estat Major Conjunt (JCS) sud-coreà ha detectat els llançaments, però a diferència dels tests dels dies anteriors ha decidit no informar-ne perquè han estat míssils no balístics, i que per tant no vulneren les resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides.

L’anterior test nord-coreà es va produir el passat diumenge. Pyongyang va disparar dos míssils balístics de curt abast en la que va ser la setena prova d’aquest tipus en dues setmanes.

Després d’aquell test, que va coincidir amb les maniobres conjuntes de Seül, Washington i Tòquio en aigües de la península coreana, els mitjans nord-coreans van assenyalar que les proves eren una mesura d’“autodefensa” contra Estats Units.

Molts analistes creuen que en l’horitzó es dibuixen nous assajos nord-coreans, incloent-hi una detonació nuclear subterrània, que seria la primera des de setembre de 2017. Els satèl·lits han detectat que l’hermètic país porta mesos preparat per realitzar una nova prova atòmica a Punggye-ri (nord-est del país).

Corea del Nord, que manté les seves fronteres completament tancades des de l’inici de la pandèmia, va aprovar el 2021 un important pla de modernització militar i ha rebutjat les ofertes per reprendre el diàleg per part de Corea del Sud i Estats Units.

Seül estudia mesures per reforçar la dissuasió

El president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha dit aquest dijous que Seül estudia “diverses opcions” per enfortir l’anomenada dissuasió ampliada que li ofereix Washington davant els avenços armamentístics de Pyongyang.

“Hi ha diverses opinions al nostre país i als Estats Units pel que fa a la dissuasió ampliada, i per això escolto i analitzo atentament diverses opcions”, ha explicat Yoon als periodistes en declaracions que recull l’agència de notícies Yonhap.

El polític ha respost així a la pregunta sobre una informació publicada avui pel diari Chosun, el principal del país, que afirma que Seül hauria demanat a Washington el desplegament continuat i per torns de diferents actius estratègics del Pentàgon, com portaavions o submarins, si Pyongyang realitza un nou test nuclear.

L’anomenada dissuasió estesa és un compromís adquirit el passat maig pels Estats Units amb Corea del Sud que preveu l’enviament d’actius estratègics nord-americans a la península coreana de “manera coordinada i quan sigui necessari” en funció de les accions del règim nord-americà.

Les paraules de Yoon arriben hores després que els mitjans nord-coreans informessin que el règim va provar dimecres dos míssils de creuer de llarg abast pertanyents a unitats militars que operen armes nuclears tàctiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.