Política

En directe

Congrés dels Diputats

Sánchez anuncia un nou paquet d’ajudes per rebaixar la factura energètica

El president del govern espanyol compareix a petició pròpia al Congrés per informar de les mesures anticrisi i l’últim Consell Europeu

Podeu seguir la sessió al digital

El Consell de Ministres aprovarà el pròxim dimarts un nou paquet de mesures de 3.000 milions d’euros que permetrà reduir la factura energètica que paguen el 40% de les llars.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix aquest dijous al Congrés dels Diputats, a petició pròpia, per informar de les mesures econòmiques i socials adoptades per l’executiu per frenar l’escalada del preu de l’energia com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna i per explicar l’última reunió del Consell Europeu a Praga, en la qual els socis de la Unió Europea (UE) han debatut l’anomenada “excepció ibèrica” de Portugal i Espanya. Podeu seguir el plenari al digital.



Durant la seva compareixença Sánchez ha anunciat que el nou paquet anticrisi que el Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve suposaran la mobilització d’uns 3.000 milions d’euros i busquen protegir el 40 % de les llars.

Les mesures inclouen, entre d’altres, el reforç del bo social elèctric per a 1,3 milions de llars que el tenen un increment del descompte del 65% i el 80% per a les famílies vulnerables i amb vulnerabilitat seriosa, respectivament. També eleva un 15% la quantitat d’energia amb dret a descompte.

L’executiu també preveu crear una nova tarifa regulada (TUR) per a les comunitats de veïns amb calderes centralitzades de gas natural fins a finals de 2023, amb la quall reduirà a la meitat la factura d’1,7 milions de llars.

Així mateix, i amb caràcter temporal, l’executiu crea una nova categoria de consumidors amb dret a descompte d’un 40% a les seves factures energètiques. Aquesta mesura està adreçada a famílies amb ingressos reduïts i beneficiarà uns 1,5 milions de llars.

En la mateixa línia, l’executiu millorarà el bo social tèrmic i elevarà l’ajuda mínima a 40 euros. Per fer-ho possible, els anys 2022 i 2023 duplicarà el pressupost del bo per a llars vulnerables, fet que permetrà doblar l’ajuda mitjana fins als 375 euros per llar. Fins ara l’ajuda mínima era de 35 euros i el màxim anual era de 350 euros.

Sánchez ha reivindicat les mesures adoptades pel seu govern per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna poden resumir-se en dues paraules: “Dignitat i justícia”.

Ha destacat que per pal·liar els efectes de la inflació amb la mobilització de més de 35.000 milions d’euros, el 3,5% del PIB amb “rebaixes selectives d’impostos”, les ajudes al sector del transport, i la bonificació del 100% de Rodalies, que segons ha assegurat permet que una persona amb una nòmina de 1.500 euros al mes amortitzi prop de la meitat de l’impacte de la inflació.

A més, ha subratllat el suport de la UE a algunes d’aquestes mesures i ha fet bandera de l’anomenada excepció ibèrica per abaratir el preu de la factura elèctrica, que segons ell molts països europeus volen aplicar ara.

“Espanya és avui, gràcies a l’esforç del govern, el país europeu més creïble en propostes que permetin pal·liar els efectes de la crisi energètica de [Vladímir] Putin”, ha reivindicat. “La superioritat d’aquesta resposta social a la crisi davant la neoliberal és evident. A Occident domina un nou consens, el consens social, prioritzar la col·laboració davant la competició”, ha afegit.


Ajudes a l’Espanya buidada
El president espanyol ha anunciat el desplegament d’ajudes a les tres províncies amb menys densitat de població de l’Estat: Sòria, Terol i Conca. Aquestes zones tindran una reducció de les cotitzacions empresarials en els contractes indefinits ja existents i en els nous contractes indefinits que se signin. El cap de l’executiu ha defensat la necessitat “d’enfortir el teixit productiu” en aquests territoris i generar oportunitats en municipis petits.


Retrets al PP
El líder socialista ha acusat el PP de dedicar-se a “assetjar i intentar derrocar” el seu executiu al llarg d’aquesta legislatura i de no ajudar en “els dos moments més crítics de la història recent d’Espanya”, en al·lusió a la pandèmia i les conseqüències de la guerra a Ucraïna. Sánchez ha criticat la “ceguesa” i el “negacionisme” del PP davant les mesures adoptades pel govern.


Vox interromp Sánchez
Sánchez s’ha vist obligat a interrompre el seu discurs poc després de l’inici del ple perquè diputats del grup ultradretà Vox han endarrerit la seva entrada al ple. Fonts de la formació d’extrema dreta han confirmat que els seus parlamentaris han arribat tard a propòsit com a acte de desgreuge perquè entenen que Sánchez va menysprear el rei Felip VI a la desfilada del 12 d’octubre.

Quan ja havien passat gairebé dos minuts de la intervenció de Sánchez, una desena de parlamentaris de Vox ha entrat a l’hemicicle i s’han dirigit als seus escons, on ja hi eren el líder del partit, Santiago Abascal, i el portaveu parlamentari, Iván Espinosa de los Monteros.

Aquesta interrupció es produeix l’endemà que Sánchez fes esperar el rei a la desfilada militar del Dia de la Hispanitat. En un intent d’estalviar-se les xiulades del públic que assisteix a aquest acte, el president espanyol hauria trencat el protocol i va arribar més tard que Felip VI i Letícia, que van haver d’esperar-se uns pocs segons dins el cotxe que Sánchez se sumés a la comitiva oficial. El cap de l’executiu va justificar que ell havia complert amb els temps marcats per l’organització de l’esdeveniment.

Podem registra dues esmenes als pressupostos de l’Estat per topar les hipoteques variables i prorrogar els lloguers

Redacció


El portaveu de Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, ha anunciat aquest dijous que la seva formació ha registrat dues esmenes als pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2023, que ja es troben en tramitació. L’objectiu de les esmenes és topar l’augment de les hipoteques variables per a persones en situació vulnerable i fixar pròrrogues de sis mesos dels contractes de lloguer.

La primera de les esmenes proposa que els llogaters puguin sol·licitar la pròrroga del termini de contracte de lloguer per un període de sis mesos renovable, durant el qual es mantingui en els mateixos termes i condicions establerts al contracte en vigor.

La segona busca fixar una reducció temporal del diferencial aplicable a les hipoteques de tipus variable de l’habitatge habitual per als deutors hipotecaris que, amb independència que formin part o no d’una unitat familiar, es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica.

Echenique confia que les dues mesures acabin incorporant-se als comptes del govern espanyol per a l’any que ve, seguint el camí, ha dit, d’altres iniciatives de Podem que “primer són bolivarianes”, segon “il·legals”, després “sonen bé” i al final acaben “al Butlletí Oficial de l’Estat”.

Rufián denuncia que a Catalunya encara hi ha repressió

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha denunciat aquest dijous al Congrés dels Diputats que a Catalunya encara hi ha repressió contra l’independentisme i ha avisat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que cal abordar-ho si vol el suport dels republicans als pressupostos generals de l’Estat de 2023.

“Creu que així es pot negociar alguna cosa?”, ha preguntat el republicà a Sánchez durant la compareixença del president de l’executiu estatal a la cambra baixa.

Rufián ha afirmat que “avançar amb ERC és molt senzill” si l’executiu “compleix amb allò incomplet, millora el que promet i fomenta un clima de confiança”. “Que la seva paraula valgui alguna cosa”, ha etzibat.

En aquest sentit, el diputat d’ERC ha retret a l’executiu que encara no hagi aprovat la llei d’habitatge amb el control de preu dels lloguers, entre d’altres.

També ha exigit al govern espanyol que “anunciï menys i legisli més”. És per això que ha instat a “intensificar” l’activitat per tenir en marxa com més aviat millor polítiques com els impostos a la banca, energètiques i grans fortunes; polítiques monetàries que aturin la inflació, o un topall dels preus dels aliments. “Aprovin polítiques realment humanistes”, ha reclamat.

El republicà ha criticat que els pressupostos de l’any vinent siguin “els més militaristes de la història”. “Vostès amb el que és social mai compleixen, però amb el que és militar, sempre”, ha retret.

A més, ha lamentat la baixa execució pressupostària en infraestructures ferroviàries a Catalunya, les transferències previstes per als ajuntaments l’any vinent o que la reforma laboral tingui com a efecte que “les no superacions del període de prova hagin augmentat un 1000%”.

El diputat ha advertit d’Esquerra que la dreta tracta “d’avivar la lluita de l’últim contra el penúltim” i ha advertit que si ho aconsegueix és per “l’enorme desigualtat” i la “garreperia que hi ha en el Consell de Ministres”.

El PNB deixa la porta oberta a presentar una esmena a la totalitat als pressupostos

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, no ha descartat la possibilitat que el seu grup presenti una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat de 2023.

En la seva intervenció al debat d’aquest dijous a la cambra baixa, Esteban ha recordat a l’executiu espanyol que té una setmana per dialogar. I ha afegit que el PNB té “una setmana per pensar si interposa una esmena a la totalitat”. El termini per presentar-ne acaba el divendres 21 d’octubre a les 14 hores.

El PNB ha donat suport als anteriors comptes del govern de coalició. Però quan es van aprovar els nou comptes al Consell de Ministres, el partit basc va reclamar al govern espanyol que compleixi els acords pendents i que tingui la “màxima predisposició” per assolir un nou pacte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.