Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
L’OTAN es compromet a ajudar Ucraïna “el temps que calgui”
L’Aliança Atlàntica insta Putin a fer “marxa enrere” en les annexions després de la votació a l’ONU
Londres enviarà míssils antiaeris a Ucraïna les properes setmanes
Els aliats de l’OTAN estan disposats a ajudar Ucraïna el temps que calgui i a proveir el país de més sistemes de defensa aèria davant l’escalada russa.
Així ho ha assegurat el secretari general de l’aliança, Jens Stoltenberg, abans de la segona jornada de la reunió de ministres de Defensa que se celebra a la seu de l’OTAN a Brussel·les, després que el grup de contacte que Washington ha impulsat per ajudar Ucraïna es comprometés ahir a entregar a Kiev sistemes de defensa antiaèria, a incrementar la producció d’armament i a intensificar la formació de les forces ucraïneses perquè treguin el major partit possible a les armes que els estan proporcionant.
A l’arribada a la trobada, Stoltenberg ha remarcat el compromís dels aliats de mantenir el suport a Kíiv “el temps que sigui necessari”. “Estarem al costat d’Ucraïna durant el temps que sigui necessari. Intensificarem el nostre suport i, en particular, proporcionarem una major assistència de defensa aèria a Ucraïna”, ha assegurat Stoltenberg.
Stoltenberg ha manifestat el seu agraïment pel “suport sense precedents” que Estats Units ha donat a Ucraïna, així com el dels aliats europeus i el Canadà.
En la mateixa compareixença, el secretari d’estat de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, ha “aplaudit” tots els aliats i socis “que han fet un pas endavant per ajudar Ucraïna”. “Això parla de la qualitat d’aquesta aliança”, ha afegit.
El cap del Pentàgon ha insistit en el compromís de “defensar cada polzada” del territori de l’OTAN.
“Missatge contundent” de l’ONU a Putin, segons l’OTAN
El secretari general de l’Aliança Atlàntica Stoltenberg ha celebrat la condemna de l’Assemblea General de l’ONU a l’annexió “il·legal” dels territoris ucraïnesos. Pel secretari general de l’OTAN, Putin ha de fer marxa enrere en l’annexió il·legal de territori ucraïnès després del “missatge contundent de la comunitat internacional”.
L’Assemblea General de l’ONU va aprovar dimecres per una contundent majoria una resolució que condemna l’annexió russa de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson, les quatre regions ucraïneses que Moscou considera ara territori propi després de la celebració de referèndums que la comunitat internacional considera “il·legals”.
El polític noruec ha explicat que l’OTAN ha acollit “amb satisfacció el missatge tan contundent de la comunitat internacional” que dona aquesta votació, i que al seu parer “demostra que hem de defensar un ordre internacional basat en normes per als nostres valors fonamentals”.
“La votació a l’ONU és una clara condemna de l’annexió il·legal de territoris ucraïnesos i una crida al president Putin perquè faci marxa enrere en aquestes decisions i respecti la integritat territorial d’Ucraïna”, ha subratllat Stoltenberg.
El text, aprovat per 143 vots a favor, 5 en contra i 35 abstencions, entre elles les de la Xina, Sud-àfrica, Índia i Cuba, suposa un triomf per Ucraïna i els seus aliats, ja que la resolució ha rebut més suports que el text que l’Assemblea General de l’ONU va aprovar al març condemnar l’inici de la invasió. Aquella resolució va obtenir 141 vots a favor, 35 abstencions –entre les quals també hi havia les de la Xina, l’Índia o Sud-àfrica– i 5 vots en contra.
Londres proporciona míssils antiaeris a Kíiv
El Regne Unit enviarà a Ucraïna míssils antiaeris en les pròximes setmanes per ajudar a defensar els seus cels contra els atacs russos, ha anunciat aquest dijous el ministre britànic de Defensa, Ben Wallace, en un comunicat.
La nota explica que els coets Amraam són els primers donats pel Regne Unit a Ucraïna que poden abatre míssils de creuer. Londres confia que aquests sistemes contribueixin a protegir les infraestructures ucraïneses després de l’última onada d’atacs amb míssils i drons perpetrada per Rússia sobre àrees civils i plantes energètiques aquesta setmana.
L’armament serà lliurat en les pròximes setmanes per utilitzar-lo juntament amb els sistemes Nasams de defensa aèria que ha promès enviar Estats Units.
L’enviament britànic inclourà així mateix centenars d’un altre tipus de míssils de defensa aèria, drons i 18 peces d’artilleria Howitzer.
“Els últims i indiscriminats atacs de Rússia sobre àrees civils a Ucraïna garanteixen nou suport a aquells que busquen defensar la seva nació”, ha argumentat Wallace per explicar el motiu pel qual ha autoritzat el subministrament dels míssils a Ucraïna.
El canvi d’estratègia del Kremlin en atacar àrees civils i infraestructura s’ha produït després de l’explosió que va malmetre el pont de Kertx, d’importància estratègica i simbòlica per a Moscou, ja que connecta Rússia amb l’annexionada península de Crimea.