conflicte bèl·lic a l’est d’europa
Rússia diu que la condemna de l’ONU a les annexions és resultat del “terror diplomàtic”
La resolució va obtenir 143 vots a favor, 35 abstencions (entre altres de la Xina, Sud-àfrica, l’Índia i Cuba) i únicament 5 vots en contra (Rússia, Bielorússia, Corea del Nord, Nicaragua i Síria)
El ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov, ha considerat aquest dijous que l’aprovació per part de l’Assemblea General de l’ONU d’una resolució que condemna les annexions de quatre territoris ucraïnesos per part de Rússia és el resultat del “terror diplomàtic” exercit contra els països membres.
“Els mètodes del terror diplomàtic han estat utilitzats per Occident, descaradament, torçant obertament els braços dels països en desenvolupament i amenaçant-los amb tota mena de càstigs”, ha dit Lavrov, que es troba a Astanà (capital del Kazakhstan), al primer canal de la televisió pública russa.
“Només per un xantatge tan descarat, per tals amenaces, s’ha pogut fer possible aquest resultat”, ha afirmat. “Entenem tot perfectament i l’afirmació dels estatunidencs que no pressionen a ningú i que tots voten com volen és mentida. I ells també ho saben”, ha afegit.
Resolució contrària a l’annexió de territoris
L’Assemblea General de l’ONU va aprovar aquesta passada matinada (hora catalana) per una contundent majoria una resolució per a condemnar els “referèndums il·legals” duts a terme en quatre regions ucraïneses en l’est i sud del país –Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson– i la seva annexió per part de Rússia.
El text ha rebut 143 vots a favor, 35 abstencions (entre altres de la Xina, Sud-àfrica, l’Índia i Cuba) i únicament 5 vots en contra (Rússia, Bielorússia, Corea del Nord, Nicaragua i Síria) i ha il·lustrat el contundent rebuig internacional a les accions del Kremlin.
La resolució, que es va presentar després que Rússia va vetar una similar en el Consell de Seguretat de Nacions, reclama Moscou fer marxa enrere a les seves accions sobre l’estatus de les quatre regions i li exigeix que retiri les seves tropes immediatament i sense condicions d’Ucraïna.
Aquesta votació ha posat fi a dies d’intenses converses a les Nacions Unides, amb diplomàtics europeus i estatunidencs tractant de sumar el nombre més gran de suports possible i amb Rússia buscant vots negatius o, almenys, abstencions.
La baralla es va centrar sobretot en els països de l’anomenat “sud global” i, en concret, en estats africans, asiàtics i llatinoamericans que no han pres una posició clara davant la guerra.