Política

Suècia gira a la dreta amb un govern moderat i el suport extern dels ultres

El conservador Kristersson, tercer en les eleccions, serà el nou primer ministre

La socialdemocràcia, que es manté com a primera força, passa a l’oposició

Suècia va fer ahir un nou gir en el par­la­men­ta­risme escan­di­nau, amb l’acord asso­lit per for­mar una nova coa­lició de cen­tre­dreta que dona a la ultra­dreta la capa­ci­tat per con­tro­lar, des de fora, les deci­si­ons de govern.

Ulf Kris­ters­son, líder dels con­ser­va­dors mode­rats i teòric der­ro­tat de les elec­ci­ons del setem­bre, ja que va que­dar en ter­cer lloc dar­rere dels radi­cals, serà el nou pri­mer minis­tre al cap­da­vant d’una coa­lició amb demo­cris­ti­ans i libe­rals. L’encara pri­mera minis­tra, la soci­al­demòcrata Mag­da­lena Anders­son, pas­sarà a l’opo­sició, tot i haver retin­gut per al seu par­tit la con­dició de pri­mera força. I el gran gua­nya­dor moral d’aquells comi­cis legis­la­tius, els ultres de Demòcra­tes de Suècia, lide­rats per Jim­mie Äkes­son i que van que­dar en segon lloc, esde­vin­dran l’aliat “extern” del nou govern.

“Vam rebre el man­dat del poble suec. El canvi és neces­sari i pos­si­ble. Nosal­tres ofe­ri­rem aquest canvi”, va dir Kris­ters­son en pre­sen­tar la nova coa­lició, que, pre­vi­si­ble­ment, se sot­metrà al vot del Par­la­ment dilluns vinent. El líder de la dreta mode­rada no en tenia prou amb el suport d’altres for­ma­ci­ons del cen­tre, sinó que neces­si­tava el suport extern dels ultres.

Tenia les coses difícils, ja que els seus futurs socis rebut­gen el par­tit d’Äkes­son com a mem­bre del govern. La fórmula dis­se­nyada aco­mi­ada gai­rebé un cordó sani­tari que ja era molt feble i que pot arri­bar a ser ine­xis­tent a la pràctica. Äkes­son sem­blava resig­nat ahir a no for­mar part del govern, però con­vençut que podrà tenir una “influència sig­ni­fi­ca­tiva” en la gestió de l’exe­cu­tiu. Els seus objec­tius són un endu­ri­ment de les lleis d’immi­gració –que ja havia començat fins i tot sota els soci­al­demòcra­tes– i l’adeu a la “gene­ro­si­tat” sueca en l’apli­cació del dret d’asil. El SD és un par­tit d’arrels neo­na­zis, fun­dat el 1980, però que havia sua­vit­zat una mica els per­fils més radi­cals d’ales­ho­res per fer-se més dige­ri­ble entre la resta dita mode­rada. La con­dició d’aliat extern afa­vo­reix aquesta mena de lenta, però de moment impa­ra­ble, nor­ma­lit­zació del par­tit.

Per Anders­son, no hi ha dubte que Äkes­son dic­tarà l’agenda del nou govern. Hi haurà reta­lla­des no només en el dret d’asil, sinó també en la sani­tat pública i el tei­xit social suec, segons la pri­mera minis­tra encara en fun­ci­ons. Els resul­tats de les elec­ci­ons del setem­bre van supo­sar un tri­omf amarg per a la soci­al­de­mocràcia sueca, que mal­grat el seu 30% –deu punts més que els ultres– no s’ha pogut man­te­nir al poder en un país iden­ti­fi­cat durant dècades amb el domini d’aquesta ide­o­lo­gia política.

Més cen­trals nucle­ars

El pri­mer anunci, però, del futur govern Kris­ters­son no va fer referència ni a la immi­gració ni a pos­si­bles reta­lla­des soci­als. Suècia cons­truirà de nou cen­trals nucle­ars, segons van expli­car fonts dels mode­rats dre­tans. La defensa de l’ener­gia nuclear no és, però, una qüestió de blocs en aquest país, sinó com­par­tida per bona part del cen­tre­es­querra.

LES FRASES

Vam rebre el mandat del poble suec. El canvi és necessari i possible. Nosaltres l’oferirem
Ulf Kristersson
LÍDER CONSREVADOR I FUTUR PRIMER MINISTRE SUEC
Les regles d’asil a Suècia no han de ser més generoses del que ens obliga el dret comunitari
Jimmie Äkesson
LÍDER DEL PARTIT ULTRADRETÀ DEMÒCRATES DE SUÈCIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.