Política

L’Estat va vulnerar la llei en els fets del juny a Melilla

El Defensor del Poble sosté que va rebutjar l’entrada de migrants ignorant les normes estatals i internacionals

El Defensor del Poble va concloure ahir que l’Estat espanyol va vulnerar la llei en l’intent d’entrada de centenars de migrants a Melilla del 24 de juny i que va provocar la mort d’almenys 23 persones i desenes de ferits.

Són les primeres conclusions que ha fet públiques la institució, que encara no dona per acabada la investigació. Segons el defensor del poble, Ángel Gabilondo, a la frontera es van rebutjar 470 persones sense tenir en compte les previsions legals estatals i internacionals. Gabilondo va lamentar les morts i els ferits, i va indicar que la situació a la zona era de “risc previsible”.

La institució ha demanat més imatges al Ministeri de l’Interior del perímetre fronterer, i té obertes diverses actuacions per aclarir els fets, com la sol·licitud al Ministeri d’Afers Estrangers de reforç amb mitjans materials i humans de les ambaixades i consolats perquè les persones amb necessitats de protecció internacional puguin accedir i sol·licitar asil “sense haver d’arriscar les seves vides ni utilitzar vies irregulars d’entrada”, i el trasllat a la fiscalia d’un cas de lesions.

“Estricta legalitat”

La institució recomana al ministeri que revisi els protocols d’actuació que s’activen amb la policia marroquina quan hi ha intents d’entrada amb salts a la tanca, i li recorda els deures legals que té, entre els quals “garantir el dret a la integritat física i moral” dels migrants “sense que ningú pugui ser sotmès a maltractaments, tractes inhumans o degradants”. El ministeri va respondre a Gabilondo que tots els casos de rebuig en frontera fets durant el salt massiu a la tanca de Melilla es van fer “dins de la més estricta legalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.