Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

La UE aprova la missió d’entrenament a l’Exèrcit ucraïnès i 500 milions d’ajuda per a armes

Les tropes rebran ensinistrament en territori europeu

El programa té una durada inicial de dos anys i un pressupost de prop de 107 milions d’euros

Els vint-i-set Estats socis de la Unió Europea (UE) han aprovat aquest dilluns la creació d’una missió d’entrenament de l’Exèrcit ucraïnès i la concessió de 500 milions d’euros per finançar el lliurament d’armes a Kíiv, perquè pugui continuar defensant-se de la invasió russa.

Els ministres d’Exteriors comunitaris han aprovat les dues mesures durant un Consell a Luxemburg, després que la setmana passada els ambaixadors dels països membres davant la UE tanquessin els respectius acords polítics.

La missió d’assistència militar donarà “entrenament individual, col·lectiu i especialitzat” a les tropes ucraïneses per “augmentar les seves capacitats de defensa” i respon a una petició d’ajuda d’aquest país, segons ha explicat el Consell.

La missió també servirà per “coordinar i sincronitzar” les activitats d’ensinistrament dels diferents Estats membres.

L’entrenament d’uns 15.000 soldats no es farà a Ucraïna, sinó en territori comunitari. El seu quarter general se situarà al Servei Europeu d’Acció Exterior a Brussel·les i el seu comandant serà el vicealmirall Hervé Bléjean, director de la Capacitat de Planificació i Conducció Militar de la UE.

La missió tindrà una durada inicial de dos anys i un pressupost de 106,7 milions d’euros.

D’altra banda, els titulars d’Exteriors de la UE han aprovat el sisè tram de finançament d’armament per a Ucraïna a càrrec del Fons Europeu de Suport a la Pau, per un valor de 500 milions d’euros.

Aquesta nova ajuda financera respon a les prioritats expressades pel govern ucraïnès, de manera que 490 milions s’utilitzaran per finançar equipaments militars letals que els vint-i-set proporcionen a Kíiv i els altres 10, a cobrir el proveïment d’equipament i subministres, com equips de protecció persona, material de primers auxilis o combustible.

Aquest paquet financer també servirà per garantir el manteniment i reparació d’equipaments militars ja donats per la UE a Ucraïna en el marc d’aquest fons.