Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Moldàvia diu que si Rússia amenaça el seu territori, hi haurà “mesures de protecció”

Moldàvia va denunciar fa una setmana que tres míssils de creuer llançats per vaixells russos des de les aigües de la mar Negra van violar el seu espai aeri camí d’Ucraïna

La presidenta de Moldàvia, l’europeista liberal Maia Sandu, ha afirmat aquest dilluns que hi haurà “mesures de protecció” si Rússia s’atreveix a amenaçar la sobirania i integritat territorial de l’antiga república soviètica.

“La seguretat dels nostres ciutadans ha estat la nostra principal preocupació des del primer dia de la guerra”, ha assenyalat Sandu en una roda de premsa amb la presidenta de Geòrgia, Salomé Zurabishvili.

“Òbviament, sobre la base de la situació en el sector de la defensa, des de les primeres setmanes de les hostilitats ens dirigim als nostres socis amb una sol·licitud per a ajudar a millorar les nostres capacitats de defensa. Estem negociant”, ha dit.

Sandu ha expressat el seu desig que no s’arribi a una situació extrema, però ha agregat que “si Rússia s’atreveix a amenaçar la sobirania i la integritat territorial de Moldàvia, òbviament implementarem mesures de protecció”.

Moldàvia va denunciar fa una setmana que tres míssils de creuer llançats per vaixells russos des de les aigües de la mar Negra i que es dirigien cap a Ucraïna van violar el seu espai aeri.

Sandu també ha assenyalat que, amb l’anunci de la mobilització parcial a Rússia el passat 21 de setembre, ciutadans russos i moldaus amb doble ciutadania van començar a arribar a Moldàvia. “Les nostres institucions fan de filtre en la duana per a garantir que les persones amb males intencions, que volen desestabilitzar la situació en la República de Moldàvia, no arribin al país”, ha afirmat.

Segons la cadena de televisió moldava NOI, des del 21 de setembre fins al 7 d’octubre van entrar en la República de Moldàvia 3.802 ciutadans russos.

Durant el mateix període, 1.406 ciutadans russos van abandonar el país i altres 249 persones no van ser autoritzades a ingressar a Moldàvia.

Zurabishvili, al seu torn, no ha descartat una revisió a Geòrgia del règim d’exempció de visats amb Rússia pel flux de russos que van arribar al país en el marc de la mobilització parcial decretada pel president rus, Vladímir Putin.

“És possible que hàgim de revisar el règim d’exempció de visats (en vigor des de 2012), que en les condicions actuals és bastant liberal i que és menys acceptable en les condicions d’aquesta agressió (russa a Ucraïna). Tot això ha de ser decidit pel govern juntament amb la societat”, ha indicat.

Ha agregat que l’arribada de russos a la república ha estat recentment un desafiament, però no una amenaça. D’acord amb la legislació georgiana, els ciutadans russos poden visitar Geòrgia sense visat fins per 360 dies.

“El principal és que la nostra societat ha d’estar segura que tots els mecanismes de control estiguin involucrats perquè no hi hagi perill”, ha dit la presidenta.

Segons Zurabishvili, entre els arribats també hi ha georgians que anteriorment van rebre la ciutadania russa i “tornen a Geòrgia en relació amb la coneguda situació a Rússia”.

El govern georgià emfatitza regularment que no vol introduir visats per als ciutadans russos, ja que, segons diverses fonts, hi ha almenys 600.000 georgians en aquest país amb ciutadania russa, però que mantenen estrets vincles amb familiars a Geòrgia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.