Política

itàlia

Meloni i Berlusconi segellen la pau després de l’episodi d’atacs creuats

L’ex-primer ministre ha mostrat el seu desacord amb el repartiment de poder i de ministeris que Meloni està organitzant

La líder dels ultradretans Germans d’Itàlia, Giorgia Meloni, i l’ex-primer ministre, Silvio Berlusconi, han segellat la pau aquest dilluns després de l’encreuament d’atacs que han mantingut en els últims dies a compte de la formació del futur govern.

El magnat ha acudit avui a la seu del partit de Meloni, en el centre de Roma, i tots dos han mantingut una trobada “en un clima d’unitat d’intencions i màxima cordialitat i col·laboració”, segons informen fonts pròximes a totes dues parts.

De fet, han revalidat el seu pla d’acudir units, al costat de l’ultradretà Matteo Salvini, a la ronda de consultes que el cap de l’Estat, Sergio Mattarella, emprendrà en els pròxims dies per a formar govern després de les eleccions generals del 25 de setembre.

Tango Meloni com Berlusconi treballen per a “donar al més aviat possible a Itàlia un govern fort, unit i d’alt perfil que es posi en marxa immediatament per a afrontar les urgències” que viu el país, subratllen les fonts.

La trobada s’ha viscut amb una gran expectació perquè les tensions entre tots dos dels últims dies havien fet trontollar la coalició de dretes que comparteixen amb Salvini i que va resultar guanyadora de les últimes eleccions generals.

Meloni, la més votada en els comicis amb un 26% dels vots, es troba preparant l’estructura del seu futur govern a l’espera que el president Mattarella li encarregui la seva formació, fet que hauria de produir-se en els pròxims dies.

Però Berlusconi ha mostrat el seu desacord amb el repartiment de poder i de ministeris que Meloni està organitzant.

Primer perquè la presidència de les dues seus del Parlament, el Senat i la Cambra dels Diputats, ha recaigut en els partits de Meloni i Salvini: en el primer es va triar a Ignazio La Russa de Germans d’Itàlia i en la segona a Lorenzo Fontana de la Lliga, excloent així a la formació de Berlusconi, Forza Itàlia.

D’altra banda, l’empresari i tres vegades primer ministre italià no ha amagat el seu empipament perquè Meloni es negui a donar un ministeri a Lícia Ronzulli, una de les seves més pròximes col·laboradores i amb la qual Meloni manté notòries desavinences.

Així, en el primer dia de legislatura, Berlusconi va arribar a dedicar un “vaffanculo” (a prendre pel cul) des del seu escó al Senat, on va tornar nou anys després de ser expulsat per la seva condemna per frau fiscal en el conegut com a “Cas Mediaset”.

I després va deixar veure a la premsa unes anotacions en els quals criticava obertament per escrit a Meloni: “Testarruda, prepotent, arrogant i ofensiva. Cap disposició al canvi. Amb ella no es pot estar d’acord”, es llegia en el seu quadern.

Més tard Meloni li va respondre amb el seu habitual to càustic i visiblement irritada: “Li faltava un punt: que no soc xantatgeable”, va dir davant els mitjans, entrant en el seu cotxe.

Aquest matí Guido Crosetto, un dels homes més pròxims a Meloni, ha advocat per la concòrdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.