Política

xina

El número dos de la Xina s’acomiada anunciant la recuperació econòmica del país

El primer ministre xinès, que abandonarà el càrrec el pròxim mes de març, renova la seva aposta per la “reforma i l’obertura”

El primer ministre xinès, Li Keqiang, ha assegurat avui que l’economia del gegant asiàtic es recupera després de la caiguda pels confinaments, però no ha aportat dades pel retard en la publicació del Producte Interior Brut (PIB) del tercer trimestre. Li Keqiang s’acomiada així de la primera línia de la política en un congrés que apunta més relleus dels esperats. El número dos de la jerarquia del règim xinès ha assegurat que l’economia xinesa està “tendint a l’alça i recuperant-se”, per la qual cosa ha reclamat polítiques que afavoreixin el creixement, informa l’agència oficial de notícies Xinhua.

El primer ministre ha fet aquestes declaracions durant una reunió amb delegats regional en el marc del XX Congrés del Partit Comunista de la Xina (PCX), conclave que va arrencar diumenge i en el qual s’espera que l’actual secretari general de la formació i president del país, Xi Jinping, obtingui un inèdit tercer mandat.

Li Keqiang, que abandonarà el càrrec de primer ministre el pròxim mes de març, ha instat a “millorar i expandir de manera apropiada” l’economia xinesa i ha renovat la seva aposta per la “reforma i l’obertura”, fórmula que ha permès a la Xina experimentar un creixement econòmic exponencial al llarg de les últimes dècades.

A final del passat mes de setembre, el mateix Li ja havia afirmat que l’economia nacional s’havia “estabilitzat en termes generals” després del “notable deteriorament” del segon trimestre pels confinaments i restriccions imposades abans dels pitjors rebots de la covid en dos anys, tot i que va advertir que en l’últim quart de 2022 seria el més important a l’hora d’avaluar l’exercici anual en el seu conjunt.

Sense xifres oficials

L’Oficina Nacional d’Estadística de la Xina ha confirmat l’ajornament de manera inesperada i sense cap mena d’explicació de la publicació de les xifres del PIB del gegant asiàtic corresponents al tercer trimestre de l’any, previstes per avui mateix, coincidint amb la celebració del congrés.

Pequin, es va marcar un objectiu de creixement del 5,5% per aquest any –el més baix de les últimes dècades, però, segons els analistes, molt ambiciós tenint en compte el context actual–, però ara els pronòstics son menys optimistes: el Fons Monetari Internacional (FMI) el situa en un 3,2% i el Banc Mundial (BM), en un 2,8%.

Més canvis dels esperats

La premsa de Hong Kong pronostica que el XX Congrés del Partit Comunista de la Xina renovarà la cúpula de la formació “amb més canvis dels esperats” i que Xi buscarà envoltar-se de nous aliats per controlar encara més el poder en aquesta nova etapa.

El diari South China Morning Post apunta que “entraran quatre nous noms” en el totpoderós comitè permanent, la cúpula del partit. A més, d’un nou número dos que substituirà Li Keqiang, que es retirarà complementa de la vida política el pròxim mes de març. Tampoc continuaran per la seva avançada edat l’actual president del màxim òrgan legislatiu xinès, Li Zhanshu (1950), i el polític de Xangai Han Zheng (1954).

D’acord amb el citat diari hi hauria una quarta persona que abandonaria la cúpula, i el mitjà especula que podria tractar-se o bé de l’ideòleg del PCX Wang Huning o bé del viceprimer ministre Wang Yang, tots dos nascuts el 1955.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.