Economia

Unió Europea

Els 27 assoleixen un acord de mínims per intentar abaratir el gas

Els 27 pacten treballar en un topall al gas i en estendre el model de l’excepció ibèrica

El Consell Europeu encarrega a la CE que analitzi els costos i beneficis d’aquestes propostes

Els líders de la Unió Euro­pea (UE) han asso­lit aquest diven­dres un con­sens per desen­vo­lu­par fórmu­les que puguin aba­ra­tir l’ener­gia, com tre­ba­llar per esten­dre el “meca­nisme ibèric” a tota la UE, crear un sis­tema volun­tari de com­pres con­jun­tes de gas o dis­se­nyar un topall al preu d’aquest hidro­car­bur. L’acord, però, és de mínims i deixa tots els detalls a la Comissió Euro­pea (CE) i els minis­tres d'Ener­gia, que es reu­ni­ran dimarts que ve. 

De fet, les con­clu­si­ons de la tro­bada es limi­ten a dema­nar a la CE “deci­si­ons con­cre­tes” sobre les mesu­res ja pre­sen­ta­des i alguna altra com l’extensió a tot el bloc del meca­nisme per limi­tar el preu del gas en la gene­ració elèctrica que apli­quen Espa­nya i Por­tu­gal.

Després de més d’onze hores d’“inten­ses però cons­truc­ti­ves” nego­ci­a­ci­ons, els caps d’Estat i de govern euro­peus han acor­dat aquesta mati­nada tre­ba­llar amb “urgència” en el desen­vo­lu­pa­ment d’un topall al preu de gas i també per tro­bar un model simi­lar a l’excepció ibèrica que limiti la influència d’aquest hidro­car­bur en el mer­cat elèctric. Les dues pro­pos­tes, però, estan con­di­ci­o­na­des als res­pec­tius anàlisis d’impacte.

“Davant la uti­lit­zació de l’ener­gia com una arma per part de Rússia, la Unió Euro­pea romandrà unida per pro­te­gir els seus ciu­ta­dans i empre­ses i prendrà les mesu­res necessàries de forma urgent”, subrat­lla el docu­ment de con­clu­si­ons pac­tat pels caps d’Estat i de govern del bloc.

Els líders dels vint-i-set ins­ten l’exe­cu­tiu comu­ni­tari i els minis­tres d’Ener­gia comu­ni­ta­ris a tre­ba­llar en una sèrie de mesu­res “addi­ci­o­nals” i “urgents” per superar la crisi energètica, però sem­pre després d’ana­lit­zar les pos­si­bles con­seqüències que aques­tes acci­ons pugin tenir en els con­trac­tes actu­als, inclo­sos aquells sig­nats a llarg ter­mini.

Entre les mesu­res que els líders recla­men més con­cre­ci­ons a Brus­sel·les hi ha la de fixar un límit al preu del gas  “dinàmic i tem­po­ral” que “limiti imme­di­a­ta­ment els epi­so­dis de preus exces­sius”, tenint en compte una sèrie de “sal­va­guar­des” que Brus­sel·les incloïa en la pro­posta que va reve­lar el pas­sat dimarts, fins que el bloc tin­gui un índex alter­na­tiu al TTF que reflec­teixi millor el preu del gas natu­ral liquat.

Una altra mesura que recull el docu­ment és un “marc euro­peu per limi­tar el preu del gas en la gene­ració d’elec­tri­ci­tat”, en la línia de l’excepció ibèrica. Els 27 dema­nen a Brus­sel·les que estudiï els cos­tos i bene­fi­cis de la ini­ci­a­tiva i que garan­teixi que no supo­sarà un incre­ment del con­sum de gas. Aquest meca­nisme no podrà modi­fi­car el dis­seny del mer­cat elèctric, en el qual el preu està mar­cat per l’última tec­no­lo­gia uti­lit­zada per pro­duir elec­tri­cit.

La pre­si­denta de la Comissió Euro­pea, Ursula von der Leyen, ha expli­cat en una roda de premsa que Brus­sel·les tre­ba­llarà per mini­mit­zar l’“impacte finan­cer” que supo­sa­ria un meca­nisme així en aquells països que uti­lit­zen molt gas per pro­duir elec­tri­ci­tat i també per evi­tar que impulsi l’expor­tació d’“elec­tri­ci­tat sub­ven­ci­o­nada” a veïns com Suïssa, Regne Unit o els Bal­cans.

Tant el topall fle­xi­ble a les com­pres de gas com la inter­venció en el model elèctric serien dues ini­ci­a­ti­ves de natu­ra­lesa tem­po­ral men­tre els ser­veis comu­ni­ta­ris tre­ba­llen en el dis­seny d’un índex de referència alter­na­tiu al TTF que reflec­teixi més cor­rec­ta­ment el preu de les transac­ci­ons de gas natu­ral liquat (GNL).

Els diri­gents euro­peus també han acor­dat desen­vo­lu­par un sis­tema de com­pres con­jun­tes de gas que seria volun­tari “excepte per a una demanda agre­gada obli­gatòria amb un volum equi­va­lent al 15 % de les neces­si­tats d’ompli­ment de dipòsits, d’acord amb les neces­si­tats naci­o­nals”, una mesura que busca garan­tir que s’omplen les reser­ves de gas per al pròxim hivern.

Final­ment, els Estats mem­bres ins­ten l’exe­cu­tiu comu­ni­tari a “acce­le­rar els tre­balls” per a la reforma estruc­tu­ral del mer­cat elèctric.

Els vint-i-set es com­pro­me­ten a “mobi­lit­zar les eines relle­vants a nivell naci­o­nal i euro­peu” per alleu­jar l’impacte de la crisi energètica en llars i empre­ses, al mateix temps que “es manté la com­pe­ti­ti­vi­tat glo­bal de la UE, la igual­tat de con­di­ci­ons i la inte­gri­tat del mer­cat únic”.

“El Con­sell [Euro­peu] con­ti­nuarà super­vi­sant acu­ra­da­ment els esde­ve­ni­ments econòmics i està com­promès amb reforçar la coor­di­nació per actuar amb una res­posta deter­mi­nada i àgil”, pro­me­ten els líders.


Reticències d’Ale­ma­nya
En les con­clu­si­ons de la reunió, els 27 apun­ten que cal estar “units per pro­te­gir els ciu­ta­dans i les empre­ses” davant l’esca­lada dels preus de l’ener­gia, però l’opo­sició d’Ale­ma­nya i els Països Bai­xos a fixar un límit al preu del gas ha fet impos­si­ble donar llum verda política a les mesu­res energètiques que els líders tenien sobre la taula. L’acord de mínims deixa la porta oberta al fet que Berlín pugui accep­tar en algun moment la mesura, però manté de moment la seva nega­tiva.