Política

Scholz s’oposa a la creació d’un tribunal internacional per jutjar els presumptes crims de guerra a Ucraïna

El canceller alemany afirma que ja existeix el Tribunal Penal Internacional (TPI) i que cal reforçar-lo

El canceller alemany, Olaf Scholz, s’ha oposat aquest divendres a la creació d’un tribunal internacional especial per jutjar els presumptes crims de guerra que Rússia està cometent a Ucraïna, tal com demanen Kíiv i els països bàltics.

“Hi ha un Tribunal Penal Internacional que té la seva funció, que jo valoro i que hem de reforçar”, ha dit Scholz en roda de premsa, al final de la cimera que els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea han celebrat ahir i avui a Brussel·les.

Dilluns passat, Estònia, Letònia i Lituània van reclamar la creació d’un tribunal internacional especial per jutjar els dirigents del Kremlin que han ordenat la guerra contra Ucraïna, perquè, segons la seva opinió, el Tribunal Penal Internacional no té competències per fer-ho.

El TPI ja està investigant les atrocitats que suposadament ha comès l’exèrcit rus a Ucraïna, com les matances de Butxa o Izium, per perseguir els seus responsables directes, però el tribunal amb seu a l’Haia “no té competències” per jutjar el “crim d’agressió”, consideren els tres països bàltics.

Per això, els ministres d’Afers Estrangers d’Estònia, Letònia i Lituània han comparegut avui conjuntament en arribar a la reunió que celebren a Luxemburg els caps de la diplomàcia europea, per demanar que la creació d’aquest tribunal especial ha de ser una “política de la Unió Europea”.

“Existeix ple suport a les investigacions que la TPI està duent a terme actualment, però no podem demostrar que hi ha un general a qui se’l pot culpar per les atrocitats a Ucraïna i deixar de banda el fet que algú a Moscou, al Kremlin, va donar una ordre per iniciar l’agressió”, ha defensat el ministre d’Afers Estrangers de Lituània, Gabrielius Landsbergis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.