Política

Xi s’envolta d’aliats fidels en la cúpula del PCX per al tercer mandat

El dirigent xinès renova el seu poder absolut i reivindica el paper de la Xina al món

El màxim òrgan de govern del partit elimina qualsevol indici d’oposició i deixa les dones fora de la direcció

El president xinès, Xi Jinping, va ser ratificat oficialment, ahir, com a secretari general del Partit Comunista de la Xina (PCX) per a un històric tercer mandat consecutiu que el consolida com a líder indiscutible del gegant asiàtic i el converteix en el líder més poderós des de Mao Zedong. Per aquest inèdit tercer mandat, Xi ha imposat els seus camarades més estrets en el nou comitè permanent del politburó –el nucli dur de govern–, format per ell i sis membres més i que inclou quatre noms nous, tots aliats seus. En aquest comitè, d’on s’ha expulsat tot rastre d’exmembres de la Lliga de les Joventuts Comunistes, com ara l’encara primer ministre Li Keqiang, figuren des d’un amic que té vincles amb la família Xi des de fa dècades a diversos col·laboradors fidels que l’han ajudat a consolidar el poder.

El nou comitè, per ordre de rang, està format per Xi Jinping, Li Qiang, Zhao Leji, Wang Huning, Cai Qi, Ding Xuexiang –principal ajudant de Xi– i el cap del partit de Guangdong, Li Xi. No hi ha cap dona; tots són homes i de més de seixanta anys. Li Qiang, per sorpresa nomenat número dos del país, està previst que agafi el relleu de Li Kequiang com a primer ministre quan aquest deixi el càrrec, el pròxim mes de març. Per la seva banda, Li Xi serà, probablement, el nou responsable de la política anticorrupció, després d’haver estat elegit, dissabte, com el màxim responsable de la comissió central d’inspecció de disciplina. Una de les sorpreses del dia va ser l’exclusió del viceprimer ministre, Hu Chunhua, a qui s’havia proposat ascendir i que, finalment, ha estat defenestrat del comitè.

En declaracions als mitjans al Gran Saló del Poble de Pequín, Xi va intentar dibuixar una imatge d’una Xina oberta disposada a col·laborar amb el món, en gran contrast amb el creixent aïllament del país els darrers tres anys. El mandatari va assegurar que ell i el seu nou equip continuaran liderant la segona economia del món cap a un “èxit encara més gran” després d’aconseguir els miracles econòmics de créixer i fer-ho ràpidament, mantenint uns fonaments sòlids. “La Xina no pot desenvolupar-se aïlladament del món, i el món també necessita la Xina per al seu desenvolupament”, va assegurar.

Les primeres felicitacions no van trigar a arribar: el president rus, Vladímir Putin, i el nord-coreà, Kim Jong-un, van ser els primers a celebrar el resultat del congrés i van expressar les seves “més càlides felicitacions” al mandatari xinès.

El XX Congrés del Partit Comunista de la Xina, que ha coronat Xi com a líder absolut, ha estat marcat per la polèmica. Concretament, per la sortida sota escorta de l’expresident Hu Jintao l’últim dia del congrés, dissabte. Un gest que alguns van traduir com una humiliació i una purga amb escarni públic i d’altres, com una sortida per motius de salut, que és l’argument donat per les autoritats xineses.

LA XIFRA

6
fidels
ha col·locat Xi Jinping com a lloctinents seus en el poderós comitè permanent del politburó del PCX.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.