Política

Sedició a mig camí

ERC defuig la pressió de l’oferta de Sánchez de rebaixar la presó de 15 a 6 anys i endossa al PSOE retocar el Codi Penal sense fer “subhasta” d’anys

El govern no vol assumir la iniciativa sense lligar el sí republicà per no cremar-se tenint el PP i el TS en contra

Una proposició de llei és el més ràpid

La proposició neix al Congrés i tots la firmen; el projecte de llei seria més lent

Si l’indult és una decisió uni­la­te­ral i el des­gast és de qui el firma i prou (per al ja exmi­nis­tre Juan Car­los Campo, un epi­tafi polític), una reforma del delicte de sedició en el Codi Penal neces­sita majo­ria abso­luta i ha de ser una core­o­gra­fia de ris­cos com­par­tits. Aquesta és la pre­missa que guia Pedro Sánchez, que manté el com­promís d’homo­lo­gar el Codi Penal als de la UE, però que hi està dis­po­sat només si té lli­gat ex ante el futur vot a favor d’ERC al Congrés. En vista de la pri­mera oferta de rebai­xar a la mei­tat la pena màxima actual per sedició –de 15 anys a 6 anys–, tal com avançava ahir El País, ERC defuig la pressió i endossa al PSOE la ini­ci­a­tiva, sense caure en una “sub­hasta” d’anys que de retruc mar­qui el futur dels exi­li­ats. “El que no farà ERC és entrar en una sub­hasta pública de nego­ci­a­ci­ons sobre el Codi Penal, atès que és un tema molt seriós. El govern de l’Estat ja sap el que ha de fer”, va etzi­bar la secretària gene­ral adjunta d’ERC, Marta Vilalta.

Tot i que les dues parts són els comen­sals de la taula de diàleg –on el 27 de juliol es va pac­tar el menú de la des­ju­di­ci­a­lit­zació abans del 2023–, la des­con­fiança sobre qui firma la recepta que aparti les togues de la política ho con­di­ci­ona tot i pro­voca vertígens. El mal d’altura d’ERC és assu­mir que el delicte de sedició no serà dero­gat sinó des­cafeïnat, i que Marta Rovira i Car­les Puig­de­mont evi­ta­ran la presó pre­ven­tiva si retor­nen, però no un judici que acabi amb pena de presó. I tot, pagant el peatge de ser el coau­tor d’un futur Codi Penal que es pugui apli­car a una nova gene­ració de líders inde­pen­den­tis­tes que ho tor­nin a fer i siguin repri­mits per un text legi­ti­mat pels inde­pen­den­tis­tes. El mal d’altura de Sánchez és que un pro­jecte de llei del PSOE i Podem per com­plir la paraula donada a ERC sigui tom­bat pre­ci­sa­ment per ERC amb l’excusa de ser insu­fi­ci­ent i que el des­gast sigui d’ell.

La Mon­cloa no es mou

La línia ofi­cial és la que Sánchez dic­tava diven­dres a Brus­sel·les –no és casual que la seva veu fos simultània a la no pre­sen­tació per part d’ERC d’una esmena a la tota­li­tat als pres­su­pos­tos del 2023– i era rei­te­rada ahir per la minis­tra de Política Ter­ri­to­rial, Isa­bel Rodríguez. “La posició del govern és ben clara: si es dona la majo­ria, es pot dur a terme, però dubto que en aquests moments la majo­ria esti­gui cons­tituïda”, insis­tia la minis­tra por­ta­veu.

“Ajus­tar lleis als veïns”

El minis­tre de Cul­tura, Miquel Iceta, subrat­llava la diferència entre aquest pas i el dels indults i va ome­tre ERC en l’equació de l’auto­ria. “Estem par­lant d’una cosa abso­lu­ta­ment dife­rent i que és un canvi de la legis­lació, moti­vat per una raó ben clara: altres juris­dic­ci­ons euro­pees no són com la nos­tra i el que ens convé és que enten­guin per­fec­ta­ment de què estem par­lant i que les nos­tres lleis s’ajus­tin a les dels nos­tres veïns”, raona Iceta. “Tota modi­fi­cació del Codi Penal reque­reix un con­sens. Com­par­tir defi­ni­ci­ons de delic­tes amb els països del nos­tre entorn i con­sens intern són els ele­ments essen­ci­als de qual­se­vol modi­fi­cació legis­la­tiva”, reblava el minis­tre de l’Inte­rior, Fer­nando Grande-Mar­laska, tot evi­den­ci­ant que l’argu­men­tari mon­clo­vita inclou con­ver­tir els d’Oriol Jun­que­ras en cor­res­pon­sa­bles des del pri­mer dia.

El que el PSOE pre­fe­ri­ria és que la ini­ci­a­tiva neixi en forma de pro­po­sició de llei al Congrés i fir­mada per tots els patro­ci­na­dors, ja que seria més ràpid que un pro­jecte de llei sor­git en el Con­sell de Minis­tres, i així s’evi­ta­rien tràmits com ara l’informe pre­cep­tiu al Con­sell d’Estat i al CGPJ que ho demo­ra­rien tot fins a les elec­ci­ons muni­ci­pals i autonòmiques del maig del 2023.

“No interessa a la gent”

A diferència de Vilalta, el por­ta­veu repu­blicà al Congrés, Gabriel Rufián, ho veu amb millors ulls. “Està molt bé començar a par­lar i que sigui el mateix govern i par­tits polítics espa­nyols com el PSOE qui posi sobre la taula aques­tes pro­pos­tes. Ja és un avenç molt més gran del que pen­sem”, va dir a Ràdio 4. Rufián sor­pre­nia els rivals i els com­panys denun­ci­ant que “a la gent no li interessa” la reforma de la sedició i més temes que l’inde­pen­den­tisme aborda diària­ment perquè “la gent està super­des­con­nec­tada”.

L’únic text, el de Podem

La pre­dis­po­sició pública de Sánchez i els minis­tres del PSOE topa amb una evidència: l’únic que a la coa­lició ha regis­trat un text arti­cu­lat és el soci menor, Podem, per obra de Jaume Asens. El text de Podem incor­pora un apar­tat segon a l’arti­cle 544 i hi fixa que “els alçats s’han de valer de l’ús d’armes o altres mit­jans peri­llo­sos per posar en greu risc la vida de les per­so­nes”. “Cal modi­fi­car el delicte de sedició si volem homo­lo­gar-nos a la justícia euro­pea”, insis­tia ahir Joan Mena.

Si bé des del PDe­CAT Fer­ran Bel –i ahir Marc Sol­sona– insis­teix que els 176 vots hi són –en rea­li­tat ara en calen 175: amb l’escó suspès d’Alberto Rodríguez, la majo­ria és més baixa– i recorda els 173 vots que van apro­var la llei de memòria sense ERC, el lehen­dakari Iñigo Urku­llu mos­tra reser­ves. “No entro en el joc del per­cen­tatge de reducció del delicte de sedició, vaig al fons. Per què no s’aborda el model d’estat?”, avisa Urku­llu, que insta a fixar-se en Escòcia i sosté que una con­sulta no ha de ser només per a la secessió. Per Isa­bel Díaz Ayuso, obrint el Codi Penal Sánchez “tros­seja la uni­tat” de l’Estat i “ho dona tot als ene­mics con­fes­sos d’Espa­nya”.

LES FRASES

ERC no entra en una subhasta pública de negociacions sobre el Codi Penal, atès que és un tema molt seriós
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’erc
És motivat perquè altres jurisdiccions europees no són com la nostra i convé ajustar-se als veïns
Miquel Iceta
ministre de cultura i esports
La posició és clara: si es dona la majoria, es pot dur a terme, però dubto que en aquests moments la majoria estigui constituïda
Isabel Rodríguez
ministra de política territorial
La sedició es deroga i, o ets absolutament radical en la defensa dels drets i les llibertats fonamentals, o no ho ets
Jordi Turull
secretari general de junts
No entro en el joc del percentatge de reducció del delicte de sedició. Cal abordar el model d’estat
Iñigo Urkullu
lehendakari
Es trosseja la unitat del país per perpetuar Sánchez. Ho dona tot als enemics confessos d’Espanya
Isabel Díaz Ayuso
presidenta de madrid


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.