Política

El Consell d’Europa defensa que l’independentisme “pacífic” no es pot perseguir judicialment

El CdE considera que perseguir canvis en l’estructura d’un territori de manera “democràtica” s’emmarca en la “llibertat d’expressió”

L’informe, basat en la resolució Cilevics, afirma que només hi pot haver sanció penal en cas d’incitació a la violència

El Con­sell d’Europa (CdE) con­si­dera que no es pot per­se­guir la pro­moció de la inde­pendència d’una regió euro­pea si es busca de manera “pacífica”. Ho diu en un docu­ment que no esmenta el procés sobi­ra­nista català, però que es basa en la reso­lució Cile­vics, que adme­tia que els líders inde­pen­den­tis­tes cata­lans con­dem­nats per l’1-O eren “pre­sos polítics”.

La secretària gene­ral del CdE, Marija Pej­ci­no­vic Buric, ha publi­cat aquest dimarts un informe, titu­lat Lli­ber­tat d’expressió política: un impe­ra­tiu per la democràcia, on subrat­lla la importància que els Estats mem­bres pro­te­gei­xin aquest dret. El docu­ment, té 9 pàgines, està sig­nat el 6 d’octu­bre i ja s’ha pre­sen­tat al Comitè de Minis­tres euro­peu.

El text subrat­lla que plan­te­jar can­vis cons­ti­tu­ci­o­nals o en l’estruc­tura del ter­ri­tori de manera “democràtica” en un Estat està empa­rat per la “lli­ber­tat d’expressió” i no és un fet que es pugui per­se­guir. El Con­sell pre­cisa que aquests “can­vis” també inclo­uen la pro­moció de la inde­pendència d’una regió euro­pea.

L’informe deter­mina que només es pot adme­tre una sanció penal per l’exer­cici de la lli­ber­tat d’expressió en casos on s’inciti a la violència.

Informe Cílevics

El docu­ment de Pej­ci­no­vic es basa, entre altres, en la Reso­lució 2381 de l’Assem­blea Par­la­mentària del Con­sell d’Europa, cone­guda com l’Informe Cile­vics. Aquest text con­si­de­rava que els líders inde­pen­den­tis­tes cata­lans empre­so­nats eren “pre­sos i pre­ses polítiques” i ins­tava Espa­nya a refor­mar el Codi Penal, con­cre­ta­ment els delic­tes de rebel·lió i sedició.

El mateix informe reco­nei­xia que l’1-O de 2017 no hi va haver violència per part de la ciu­ta­da­nia i pro­po­sava la via del diàleg i la reso­lució democràtica.

En una línia molt simi­lar s’expressa l’informe ela­bo­rat ara pel Con­sell d’Europa, ja que torna a fer referència a la neces­si­tat de la nego­ci­ació per poder resol­dre els con­flic­tes polítics.

Pej­ci­no­vic reco­pil·la la doc­trina sobre aquest àmbit de depar­ta­ments del CdE com ara la seva pròpia Assem­blea Par­la­mentària, la Comissió de Venècia, la Comissió Euro­pea con­tra el Racisme i la Into­lerància, o el Grup d’Estats con­tra la Cor­rupció (GRECO).

També recull les con­clu­si­ons d’un esde­ve­ni­ment acadèmic de la Uni­ver­si­tat de Gine­bra amb el suport del Con­sell d’Europa, on hi va par­ti­ci­par, entre d’altres, el Grup de Tre­ball de Deten­ci­ons Arbitràries, que ja va con­dem­nar l’Estat per vio­lar els drets dels líders inde­pen­den­tis­tes cata­lans empre­so­nats per l’1-O.

Obrir camí a Estras­burg

Els par­tits inde­pen­den­tis­tes, con­sul­tats per l’ACN, con­fien que l’informe pugui apla­nar el camí dels diri­gents sobi­ra­nis­tes que han por­tat els seus casos al Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH) en allò que fa referència a la lli­ber­tat d’expressió. Els pre­sos i pre­ses pel cas de l’1-O han acu­sat l’Estat de, pre­ci­sa­ment, vul­ne­rar el seu dret a la lli­ber­tat d’expressió.

Pega­sus

La secretària gene­ral del Con­sell d’Europa va afir­mar, a finals d’abril, que l’espi­o­natge amb el pro­gra­mari Pega­sus només es podria jus­ti­fi­car “per raons de segu­re­tat naci­o­nal”. Pej­ci­no­vic va dir ales­ho­res que, de con­fir­mar-se la pra­xis con­tra inde­pen­den­tis­tes, hi ha orga­nis­mes per “super­vi­sar el cas”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.