Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa
Rússia efectua maniobres de les seves forces nuclears estratègiques
Els exercicis van ser comunicats a Occident i coincideixen amb els de l’OTAN
Moscou insisteix davant l’Índia i la Xina en la seva acusació que Kíiv prepara una “bomba bruta”
Rússia ha realitzat aquest dimecres les maniobres de les seves forces nuclears estratègiques Grom (Tro), que ha supervisat per videoconferència pel president rus, Vladímir Putin.
Durant els exercicis, els primers des de l’inici de la campanya militar russa a Ucraïna al febrer, s’ha realitzat un simulacre de “llançament nuclear massiu per part de les forces estratègiques ofensives en resposta a un atac nuclear enemic”, ha informat el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú.
Xoigú, que s’ha referit a Putin com a “camarada” i comandant en cap de les Forces Armades, ha informat el president sobre el desenvolupament de les maniobres, que amb prou feines han durat uns minuts.
Les forces estratègiques russes han llançat míssils balístics i de creuer des del submarí atòmic Tula, dos bombarders estratègics Tu-95MC i sistemes de míssils intercontinentals mòbils d’emplaçament terrestre Yars, que han estat disparats des del cosmòdrom de Plesetsk.
També han llançat míssils balístics Sineva des del mar de Barents, al nord de la part europea de Rússia, fins al polígon de Kura, a la península de Kamtxatka, que limita amb l’Oceà Pacífic.
“Els objectius previstos durant els exercicis de les forces estratègiques de contenció han estat acomplerts en la seva totalitat. Tots els míssils han assolit els seus objectius”, ha informat el Kremlin en un comunicat. Els exercicis Grom tenen per objectiu comprovar el nivell de preparació dels centres de comandament de les forces nuclears, ha precisat.
El Pentàgon va informar dimarts que Rússia li havia comunicat les seves maniobres, que coincideixen amb els exercicis nuclears de l’OTAN, anomenats Steadfast Noon (Migdia Inalterable) i que es realitzen cada any des de fa una dècada.
Així ho va confirmar en declaracions als mitjans el portaveu del departament de Defensa dels EUA, el general Pat Ryder. El militar va explicar que “Rússia compleix amb les seves obligacions per al control d’armes i els compromisos de transparència amb aquestes notificacions”.
Cinc dies abans de l’inici de l’“operació militar especial” a Ucraïna, Putin va presidir exercicis de les forces nuclears amb l’ús d’armament hipersònic, que el Kremlin considera capaç de burlar qualsevol escut antimíssils.
El 27 de febrer, tres dies després de l’inici de la invasió del país veí, el líder rus va posar en alerta les seves forces de dissuasió nuclear, cosa que va elevar la preocupació a Ucraïna i Occident sobre un possible ús d’armes nuclears.
Després d’oferir una moratòria del desplegament de míssils a Europa, el Kremlin va avisar que si Estats Units emplaçava armament ofensiu al continent, Rússia apuntaria amb els seus míssils a territori nord-americà.
Putin ha advertit recentment que Rússia utilitzarà tot l’arsenal a la seva disposició per defensar la seva integritat territorial i la de les quatre regions ucraïneses annexionades: Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia.
Bomba bruta
En els últims dies Moscou ha acusat Kíiv de preparar una “bomba bruta”, que inclou elements radioactius, per utilitzar-la al seu propi territori.
Diumenge passat el ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú va traslladar aquesta possibilitat en trucades als seus homòlegs del Regne Unit, França i Turquia. Però Washington, París i Londres van interpretar aquesta denúncia com un “pretext per a una escalada” militar russa i l’OTAN va considerar que les acusacions de Moscou a Kíiv són falses.
El govern ucraïnès va alertar que el Kremlin acostuma a fer aquesta mena de denúncies quan ell mateix pretén utilitzar armes prohibides, en la majoria dels casos com a atacs de falsa bandera per després donar les culpes a Kíiv.
Aquest dimecres Xoigú ha insistit davant els ministres de Defensa de l’Índia, Rajnath Singh, i la Xina, Wei Fenghe, que el seu país està preocupat per possibles provocacions de Kíiv amb l’ús d’una bomba bruta, , segons ha informat el seu departament. Es tracta d’un explosiu convencional enriquit amb material radioactiu que es dissemina amb l’explosió, seguint una doctrina d’ús similar a les armes químiques. De fet, malgrat contenir elements radioactius, aquests artefactes no es consideren armes atòmiques.