Medi ambient

unió europea

Von der Leyen: El compromís amb la transició verda ha crescut amb la covid i la guerra

Defensa que el camí cap a les energies netes enforteix les democràcies

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha assegurat aquest dimecres que el compromís del bloc comunitari amb la transició verda ha crescut amb la Covid-19 i la guerra contra Ucraïna i que el camí cap a les energies netes enforteix les democràcies.

“El nostre compromís per la transició verda només ha crescut més forta” en els tres anys des que es va anunciar del Pacte Verd, malgrat enfrontar una pandèmia i una guerra, ha defensat en la clausura de la trobada d’innovació sostenible “Planetiers”, realitzat a Lisboa.

Von der Leyen, en una intervenció en vídeo, ha considerat que hagués estat un “error de proporcions històriques” frenar l’acció climàtica per a centrar-se només a mitigar els efectes econòmics de la pandèmia, perquè aquestes seran “més freqüents si la pèrdua de biodiversitat continua”.

En aquest sentit, ha recordat que el pla de recuperació Next Generation EU destina el 40% dels fons a l’acció climàtica i la sostenibilitat.

La guerra contra Ucraïna ha exposat la dependència d’Europa dels combustibles fòssils, per la qual cosa la transició a les energies netes “no és només bona per a la naturalesa sinó també per a la fortalesa de les nostres democràcies”, ha afegit.

“Amb RepowerEU no sols estem diversificant el nostre subministrament d’energia lluny de Rússia i retallant el consum, estem accelerant el llançament de renovables”, ha subratllat Von der Leyen, que ha defensat que amb més energies netes, la UE “està en una posició molt millor per a defensar els valors democràtics i els drets humans a Ucraïna i en el món”.

La presidenta de la CE també ha destacat mesures com la proposta que hi hagi una obligació legal per a instal·lar panells solars en tots els edificis nous, la duplicació de les metes de producció d’hidrogen verd o l’acceleració dels permisos per a projectes eòlics offshore.

Finalment, Von der Leyen ha apel·lat a “romandre junts” i al fet que les institucions democràtiques “liderin amb l’exemple”.

“En aquests últims tres anys la UE ha mostrat que podem mantenir el nostre rumb verd, fins i tot quan som confrontats amb decisions molt difícils. El canvi que necessitem és només possible si actuem junts”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.