Política

Menys pena per sedició si ERC ho vota i admet delictes l’1-O

Sánchez encareix la reforma del Codi Penal i la lliga a l’assumpció de culpa delictiva

Feijóo enduriria la sedició i la rebel·lió i penalitzaria els referèndums

El pressupost salva el primer escull amb una majoria de 186 vots que esperona el president

Montero promet més control de l’execució, com té el PNB a Euskadi

Men­tre que a terra ferma ahir Alberto Núñez Feijóo per­ver­tia l’obra de George Orwell sen­ten­ci­ant que 1984 va ser publi­cada “allà pel 1984” –quan en rea­li­tat és del 1949–, en un avió que volava a 10.000 metres d’altura, Pedro Sánchez va voler com­par­tir un home­natge a Cata­lu­nya amb el seguici de peri­o­dis­tes que l’acom­pa­nyen en el viatge ofi­cial a Sud-àfrica i, en una con­versa infor­mal, va enca­rir el preu de la reforma del delicte de sedició al Codi Penal. D’acord amb aquest pas­satge, reco­llit en la seva lite­ra­li­tat per Efe, Sánchez sosté que, abans de pre­sen­tar un pro­jecte de reforma del delicte de sedició, ell hau­ria de tenir un doble com­promís d’ERC: que els d’Oriol Jun­que­ras han de votar-hi a favor i que han d’assu­mir en públic que durant el procés inde­pen­den­tista que va con­duir a l’1-O del 2017 es van come­tre delic­tes. “S’ha de par­lar menys”, reba­tia des del Congrés el repu­blicà Gabriel Rufián.

Sense haver de recórrer a la distòpia d’Orwell que Feijóo data incor­rec­ta­ment, la justícia espa­nyola va rega­lar ahir als nego­ci­a­dors un tast de les aber­ra­ci­ons que ofe­reix el menú delic­tiu de l’actual Codi Penal: la sala d’apel·laci­ons de l’Audi­en­cia Naci­o­nal con­dem­nava a vuit anys i nou mesos de presó per delic­tes d’homi­cidi en grau de posició i dipòsit d’armes de guerra el vigi­lant de segu­re­tat Manuel Muri­llo, un ultra­dretà de Ter­rassa que va pro­po­sar a través de What­sApp matar el pre­si­dent espa­nyol. La con­demna a aquest franc­ti­ra­dor armat amb un arse­nal de guerra és cinc anys infe­rior als 13 anys de pena a Jun­que­ras, qua­tre anys infe­rior als 12 anys a Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa, i la mateixa de Jordi Sànchez i Jordi Cui­xart. Si el govern i ERC neces­si­ta­ven un nou al·lici­ent en forma de mirall defor­ma­dor, el callejón del Gato de l’actu­a­li­tat judi­cial no podia ser més generós.

Els 176 vots hi són

El requi­sit d’exi­gir una majo­ria prèvia sufi­ci­ent és la manera que té Sánchez de com­prar la pòlissa d’asse­gu­rança per no cre­mar-se amb un vot en con­tra final d’ERC, perquè els 176 vots a favor per a la majo­ria abso­luta que imposa una llei orgànica hi són (sense l’escó d’Alberto Rodríguez fins i tot s’aba­ra­teix a 175). Els únics vots en con­tra serien els del PP, Vox, Cs, Junts i la CUP, que sumen 159 nos. Quan es demana al PNB i a EH Bildu quin seria el seu vot, la res­posta és: “El que digui ERC. És ERC la que ha de fixar el llistó.”

Homo­lo­ga­ble a Europa

Rufián, però, vol i dol: no el satisfà que se’n parli cada dia, i alhora no pot evi­tar citar-ho i que sigui el fil musi­cal del debat pres­su­pos­tari. “Qui tin­gui una mica de memòria sap que nosal­tres sem­pre hem dit que és una bona notícia demo­cra­tit­zar el Codi Penal i que sigui homo­lo­ga­ble al que suc­ce­eix a Europa quant al delicte es refe­reix”, avisa Rufián. “Qui sap comp­tar...”, rebla.

Page evoca Puig­de­mont

La mal­fiança de Sánchez pel vot d’ERC en un punt clau de l’agenda de des­ju­di­ci­a­lit­zació con­viu amb el recel crei­xent que detecta a les baro­nies de PSOE en l’avant­sala de les autonòmiques del maig del 2023. “Soc a Brus­sel·les i no m’he tro­bat Puig­de­mont, però li ho diria també: «Abans de poder par­lar seri­o­sa­ment a Espa­nya sobre una cosa que afecta un delicte pel qual se’l vol jut­jar, ha de retor­nar i sot­me­tre’s als tri­bu­nals. Això per començar»”, va etzi­bar el pre­si­dent de Cas­te­lla-la Manxa, Emi­li­ano García-Page. Si tant ell com l’ara­gonès Javier Lambán ja van posar el crit al cel amb els indults, ara temen pagar en carn pròpia a les urnes un càstig a Sánchez. “Qual­se­vol Cons­ti­tució neces­sita una auto­de­fensa”, reblava García-Page.

Plena dis­po­sició pública

Si bé a l’avió i sense micròfons va impo­sar les dues con­di­ci­ons a ERC (el sí i l’admissió del delicte), en públic Sánchez rei­te­rava la dis­po­sició a com­plir una pro­mesa d’inves­ti­dura. “Una de les prin­ci­pals lliçons que hem d’extreure de la situ­ació tan dramàtica que va viure Espa­nya, de dis­crepància i frac­tura, el 2017, és la neces­si­tat d’homo­lo­gar alguns tipus de delicte del nos­tre Codi Penal al con­text euro­peu”, va dir a Pretòria al cos­tat del pre­si­dent de Sud-àfrica, Cyril Ramap­hosa.

De Fer­ran Bel a Errejón

Fer­ran Bel (PDe­CAT) és qui pri­mer va des­a­fiar Sánchez a por­tar un nou Codi Penal i des­co­brir que hi té majo­ria –igual que la tenia amb els 173 sís a la llei de memòria–, i l’esquerra dona un xec en blanc. “Sobren raons, sobren suports, només cal con­vo­car-los”, va dir Jaume Asens (Uni­des Podem). “Crec que hi ha majo­ria i que s’hau­ria de fer. La tipi­fi­cació actual s’assem­bla més a l’Espa­nya del segle XIX que a la del XXI”, hi afe­gia Íñigo Errejón (Més País). Si es vol evi­tar la pro­xi­mi­tat de les urnes el 2023, però, el temps par­la­men­tari vola.

Feijóo vol l’eina d’Aznar

Davant la temp­ta­tiva de reforma, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, avisa que endu­rirà encara més tot el ven­tall penal i recu­pe­rarà la presó per als referèndums amb la qual José María Aznar va fer front al pla Ibar­retxe el 2003. “El que hem de fer és reforçar els delic­tes i incre­men­tar les penes. Estem a favor de con­cre­tar amb més exac­ti­tud els delic­tes de sedició i rebel·lió i ser con­tun­dents en la tipi­fi­cació i en l’agreu­ja­ment de les penes. Una sim­ple con­vo­catòria d’un referèndum il·legal ha de tenir una sanció clara i con­tun­dent com a delicte al Codi Penal”, avança. Va ser José Luis Rodríguez Zapa­tero qui el 2005 va dero­gar aquest tipus penal a les con­sul­tes impo­sat dos anys abans per Aznar.

Més con­trol de l’exe­cució

Amb el Codi Penal al fons, el pres­su­post esta­tal del 2023 va sal­var ahir el pri­mer escull al Congrés –el debat de tota­li­tat– i Sánchez va aple­gar una majo­ria de 186 vots (inclo­sos els d’ERC, el PNB i EH Bildu) per der­ro­tar els vets del PP, Vox, Cs, Junts i la CUP. La majo­ria del 2022 està 20 escons per sobre dels 167 sís obtin­guts en la inves­ti­dura el 2020 i l’espe­rona a aca­bar el man­dat sense suar. Serà el 24 de novem­bre quan Sánchez neces­siti el sí d’ERC, així que Rufián ja sap que ha de pagar per avançat en la reforma de la sedició. En el debat amb Joan Mar­gall (ERC), la minis­tra María Jesús Mon­tero pro­me­tia reforçar el meca­nisme de con­trol de l’exe­cució de les inver­si­ons a Cata­lu­nya com té el PNB a Euskadi.

“Ja s’enredi un amb el títol d’un lli­bre d’Orwell o amb el país d’Àfrica on és, queda clar que tots ens equi­vo­quem. I el que està a les nos­tres mans és accep­tar-ho amb humor i gau­dir del generós enginy de les xar­xes soci­als”, iro­nit­zava Feijóo a Twit­ter hores després sobre la seva rellis­cada orwe­lli­ana tot adjun­tant al seu mea culpa un acu­dit en què el Doc (Cris­top­her Lloyd) de Retorn al futur explica a Marty McFly (Mic­hael J. Fox) que puja al DeLo­rean per viat­jar al pas­sat del 1949 per por­tar Orwell al 1984 a “escriure una cosa” per “man­dat de Feijóo”. El líder del PP va exhi­bir que sap riure’s de si mateix, però el Codi Penal és un mate­rial vedat a l’humor: els seus redac­tors sem­pre han sabut que és un GPS del pre­sent que té vida pròpia en mans dels jut­ges del futur.

LES FRASES

La lliçó de la situació dramàtica de fractura el 2017 és que cal homologar els delictes al context europeu
Pedro Sánchez
president espanyol
Qui té memòria sap que ERC sempre ha dit que és una bona notícia democratitzar el Codi Penal
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.