Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

El Kremlin avisa que “és perillós” aplicar l’acord del gra sense Rússia

Almenys sis vaixells surten aquest dilluns de ports ucraïnesos

Els preus del blat pugen després de la suspensió de l’acord

El govern rus ha advertit aquest dilluns que continuar aplicant l’acord d’exportació de gra dels ports ucraïnesos després que Rússia n’hagi sortit és “perillós”. Moscou va anunciar ahir que suspèn de manera “indefinida” la seva participació en l’acord després de l’atac amb drons a vaixells de guerra russos a Sebastòpol, a l’annexionada península ucraïnesa de Crimea.

“Quan Rússia parla de la impossibilitat de garantir la seguretat de la navegació en aquestes zones, un acord d’aquest tipus és poc factible i adquireix un caràcter molt més arriscat, perillós i sense garanties”, ha dit el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, en la seva roda de premsa diària.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, s’ha compromès aquest dilluns a mantenir l’acord d’exportació de gra des d’Ucraïna, malgrat que Rússia se n’hagi desmarcat. “Continuarem esforçant-nos per servir la humanitat”, ha assenyalat Erdogan. Turquia participa en l’acord assolit al juliol amb Ucraïna, Rússia i les Nacions Unides per permetre l’exportació de cereal ucraïnès, i que ha permès moure 9,5 milions de tones de gra i altres aliments.

En ser preguntat sobre la postura d’Ankara, el Peskov ha respost que “Rússia continua els contactes amb la part turca pels canals diplomàtics i d’altres institucions”. Pel que fa a les condicions perquè Moscou torni a l’acord, el portaveu del Kremlin ha apuntat que es tracta d’“un assumpte complicat”. “Els diré només que els contactes continuen”, ha afegit.

Peskov ha insistit que han estat les accions de la part ucraïnesa, en al·lusió a l’atac amb drons contra vaixells de l’Armada russa a Sebastòpol, les que han posat l’acord en entredit.

Malgrat la sortida de Rússia de l’acord per establir un corredor marítim humanitari, almenys sis mercants han salpat aquest dilluns al matí de ports ucraïnesos, dos d’Odessa, dos de Txornomorsk i dos de Iuzhni, segons mostren les dades de ruta, que coincideixen amb el pla publicat a la pàgina del Centre de Coordinació Conjunta (JCC) de l’acord.

La portaveu de l’ONU al JCC, Ismini Palla, ha explicat que “setze vaixells planifiquen transitar el corredor marítim humanitari”, dotze carregats que venen d’Ucraïna i quatre que hi van. A més, ha confirmat que almenys tres ja naveguen pel corredor.


Moscou denuncia la utilització del corredor per atacar-los
L’acord per a l’exportació de gra expirava el 19 de novembre i Moscou ja havia advertit que no estava segur de prorrogar-lo pel bloqueig a les exportacions de fertilitzants i aliments russos. Però aquest dissabte va anunciar la suspensió “indefinida” de la seva participació al pacte com a conseqüència de l’“atac terrorista” contra vaixells de la seva flota de la mar Negra i a vaixells civils.

Després recuperar les restes dels drons navals utilitzats suposadament per Kiev “sota el lideratge de representants britànics”, el ministeri de Defensa rus ha determinat que el llançament d’aquests vehicles no tripulats es va fer des de la costa a prop de la ciutat d’Odessa i es van desplaçar al llarg de la zona de seguretat del corredor de gra. Després van canviar el rumb en direcció de la base naval de Sebastopol.

Segons “els experts” citats per Moscou, un dels dispositius “podria haver estat llançat des d’un dels vaixells civils noliejats per Kíiv o els seus patrocinadors occidentals per a l’exportació de productes agrícoles des dels ports ucraïnesos”.

Rússia ha fet aquestes al·legacions després d’haver efectuat suposadament un examen dels mòduls de navegació de fabricació canadenca de les restes dels drons marins.

Segons Moscou, en l’atac hi van participar nou vehicles aeris no tripulats i set drons marítims, i les forces armades russes els van destruir tots.

Pugen els preus dels cereals

Els preus de futurs del blat s’han disparat aquest dilluns en els primers compassos de les negociacions un 7,7 %, i el blat de moro un 2,8 %, després de la sortida de Rússia de l’acord d’exportació de gra ucraïnès a través del mar Negre, crucial per pal·liar la crisi alimentària mundial i equilibrar el cost dels aliments.

L’anunci ha provocat que el blat a Chicago pugés un 7,7 % a 8,93 dòlars el bushel (una unitat de mesura de capacitat per a mercaderia sòlida) en l’obertura de dilluns.

A Singapur, el blat de moro ha pujat un 2,8 % i l’oli de soja un 3 %, segons l’agència Bloomberg, que alerta que l’impacte de la suspensió de l’acord al mercat podria augmentar la inflació mundial d’aliments i exacerbar la fam si es manté l’augment de preus.

El corredor instal·lat al juliol per posar fi a cinc mesos de bloqueig ha alleujat els escassos subministraments mundials, a més de reduït l’alça dels preus des del seu pic prèviament. Fins al passat dia 24, l’acord ha permès l’exportació de més de 8,5 milions de tones de grans i altres aliments ucraïnesos, segons el Centre de Coordinació Comuna de l’ONU i Turquia a Istanbul.

El blat es negociava a 13,64 dòlars al març després de l’inici de la campanya militar russa a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.