Política

Pyongyang llança per primer cop un míssil en aigües de Seül

El règim de Kim Jong-un dispara almenys vint-i-tres projectils i augmenta la tensió a la península

Corea del Sud ho qualifica d’invasió territorial i respon amb el llançament de tres coets de precisió aire-terra

Escalada bèl·lica sense precedents a la península de Corea, després que Pyongyang disparés ahir la quantitat més gran de míssils en un sol dia i Seül respongués amb tres projectils de precisió aire-terra. L’intercanvi de míssils va començar amb el llançament d’almenys vint-i-tres míssils per part del règim nord-coreà, un dels quals va traspassar la Línia Límit Nord, la demarcació marítima que separa ambdós estats, i va caure a 26 quilòmetres al sud d’aquesta i a una seixantena a l’est de Sokcho. Això va provocar que els habitants de la ciutat sud-coreana s’amaguessin als refugis antiaeris davant l’alarma emesa per les autoritats de Seül.

El règim nord-coreà va iniciar el llançament de míssils, el més massiu de l’era de Kimg Jong-un, poc abans de les nou del matí hora local, segons l’Estat Major sud-coreà, que va qualificar aquest incident de “molt rar i intolerable”. L’exèrcit sud-coreà va assegurar que era “la primera vegada des que la península es va dividir” al final de les hostilitats de la guerra de Corea, el 1953, que un míssil de Corea del Nord havia arribat tan a prop de les aigües territorials del sud. A banda dels míssils, l’exèrcit nord-coreà també va disparar uns cent obusos d’artilleria a la costa est de la península coreana.

El president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, va qualificar aquest llançament massiu de míssils per part de Pyongyang com una “violació territorial de facto” i va convocar immediatament una reunió del Consell de Seguretat Nacional, ordenant “mesures ràpides i severes perquè les provocacions de Corea del Nord paguin un preu clar”.

La rèplica de les autoritats de Seül no es va fer esperar, i poques hores més tard diverses aeronaus sud-coreanes van disparar almenys tres míssils de precisió aire-terra.

Aquest augment de la bel·ligerància nord-coreana coincideix amb els exercicis aeris a gran escala que van iniciar aquesta setmana Seül i Washington, anomenats Vigilant Storm (“Tempesta Vigilant”) i considerats els més grans en cinc anys, que van implicar centenars d’avions de guerra d’ambdós exèrcits aliats. El nom d’aquestes maniobres militars és el mateix que va utilitzar l’exèrcit nord-americà en l’anomenada operació Tempesta del Desert, després de la invasió de Kuwait el 1990.

El delegat especial de Corea del Nord, el català Alejandro Cao de Benós, va publicar ahir una piulada en què assegurava que el llançament de míssils per part de Corea del Nord al mar de l’Est “és una resposta a les maniobres Vigilant Storm que els EUA i Corea del Sud realitzen”.

No només Seül s’ha posat en alerta pels moviments de Corea del Nord, també el Japó. Fa unes setmanes un míssil balístic llançat per Pyongyang va sobrevolar el nord del Japó, un incident que va obligar la població a arrecerar-se en refugis antiaeris, i les autoritats a mobilitzar les forces d’autodefensa. El govern japonès va posar el país sota màxima alerta davant la preocupació que Corea del Nord pugui dur a terme més proves balístiques o fins i tot fer una prova nuclear.

Els Estats Units van condemnar el nou llançament de míssils per part de Corea del Nord i van reiterar el seu compromís en la defensa del Japó i Corea del Sud; Charles Michel va expressar la seva indignació “pel comportament agressiu i irresponsable” del règim nord-coreà, i des de la Xina es va demanar una solució a la tensió a la península de Corea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.