Política

FRANÇA

Incident racista a l’Assemblea Nacional francesa

Un diputat d’ultradreta crida “que tornin a l’Àfrica” o “que torni a l’Àfrica” durant la intervenció d’un diputat de l’LFI d’origen congolès

L’executiu responsabilitza Le Pen dels fets

Un incident racista va sacsejar ahir l’Assemblea Nacional francesa quan, durant un debat sobre immigrants, un diputat d’ultradreta va llançar un crit que va ser interpretat per molts membres de la cambra com un comentari racista contra un legislador negre.

El diputat que estava parlant en aquell moment era Carlos Mertens Bilongo, membre del partit d’esquerres La França Insumisa (LFI) i d’origen congolès, que cridava l’atenció sobre la situació d’un miler d’immigrants rescatats per tres vaixells de rescat d’altres ONG, per als que s’està buscant –fins ara sense èxit– ports de desembarcament.

Aleshores va sonar el crit “que tornin a l’Àfrica” o “que torni a l’Àfrica” (la pronunciació en francès és gairebé idèntica), i els diputats de LFI van considerar que s’havia fet servir el singular per ofendre el seu col·lega.

Això va generar una violenta diatriba verbal que va obligar la presidenta de l’Assemblea, Yaël Braun-Pivot, a suspendre la sessió.

“És realment trist... ser insultat. És vergonyós”, va lamentar Mertens en unes declaracions a la premsa a la sortida del ple de la Cambra Baixa.

“No hi ha espai per al racisme en democràcia”, va afirmar la primera ministra, Élisabeth Borne, que va demanar que s’iniciï el procediment per sancionar i fins i tot retirar l’acta de diputat a l’autor del comentari, Gregoire de Fournas.

El parlamentari, que és un dels 89 diputats de l’Agrupació Nacional (RN, el partit de Marine Le Pen), va assegurar en altres declaracions que en realitat el que va dir és “que es tornin a l’Àfrica”, comentari que segons ell “ha estat manipulat” pels diputats de LFI.

De Fournas va insistir que el seu comentari no es referia a Mertens, sinó als “immigrants dels vaixells”, i va criticar els diputats de LFI per buscar “polèmiques estèrils”. “No demanaré perdó per una cosa que no he fet”, va afegir.

La mateixa Le Pen va sortir després a defensar el seu diputat, en recalcar que De Fournas “es referia als migrants transportats pels vaixells de les ONG”, i va considerar que s’ha creat una “polèmica grollera”.

En canvi, el ministre francès de Transports, Clément Beaune, que precisament ahir va denunciat un missatge escrit homòfob, va assenyalar que el vernís que segons ell s’ha posat la ultradreta “s’esquerda. L’extrema dreta continua sent l’extrema dreta, racista i brutal” , i va mostrar el seu “ple suport” a Carlos Mertens Bilongo.

Diversos membres del Govern francès han responsabilitzar aquest divendres la líder ultradretana Marine Le Pen per la seva reacció a l’incident racista ocorregut ahir a l’Assemblea Nacional.

“Constatem que Le Pen no es distancia del seu diputat. És una forma de complicitat”, ha assenyalat avui el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, durant una entrevista al canal BFM TV.

En altres declaracions a la ràdio RMC, Darmanin ha suggerit que el diputat de l’RN hauria de dimitir.

Per la seva banda, el ministre de Transports, Clément Beaune, ha dit a Twitter a Le Pen que l’incident era “grollerament racista. Vostè hauria pogut desautoritzar el seu diputat, però ha escollit la vergonya”.

El portaveu del Govern, Olivier Véran, ha utilitzat l’antic nom del partit de Le Pen —i que ella es va esforçar per deixar enrere per donar una altra imatge a la formació— per dir: “El Front Nacional ha mostrat la seva autèntica cara. Es poden canviar les aparences però no les creences. Les sancions han d’estar a l’alçada d’aquestes paraules infames”.

El diputat afectat pel crit, Carlos Martens Bilongo, ha afirmat avui que està “segur” que el crit es dirigia contra ell i feia servir el verb en singular, ja que aquest tipus d’expressió no s’ha produït “en altres ocasions en què els meus companys han parlat d’immigració”.

Martens, que ha estat entrevistat en diversos mitjans audiovisuals, ha assegurat que els diputats de la majoria macronista i nosaltres a LFI “escoltem el mateix”, incloent-hi la presidenta de l’Assemblea Nacional, Yaël Braun-Pivet, amb el verb en singular.

El diari de sessions, després d’una escolta minuciosa de l’enregistrament per part dels funcionaris, assenyala que la frase va fer servir el verb en singular, assenyalen avui diversos mitjans francesos.

Mertens ha avançat que el seu partit sol·licitarà una anàlisi professional de l’enregistrament per establir sens dubte les paraules que es van pronunciar.

També ha considerat que De Fournas hauria de dimitir “per dignitat”, ja que qualsevol possible sanció que decideixi la Mesa de l’Assemblea “no estarà a l’alçada” de l’ofensa, ja que “ha ferit milions de francesos”.

De Fournas, que ahir va assegurar que va pronunciar la frase en plural i que no es disculparia davant de Martens “per una cosa que no he fet”, li va dirigir després un missatge en què es va mostrar “dolgut per la incomprensió” generada i per “la manipulació” política. Lamento si s’ha sentit dolgut”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.