Cinema

mostra de cinema

Mirades crítiques des de dins del món àrab

La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya celebra fins al 13 de novembre la seva setzena edició

Diversos convidats presentaran les seves pel·lícules a la Filmoteca o la sala Zumzeig

Tretze llargmetratges i un programa de curtmetratges provinents de països com Síria, Egipte, Palestina, Iraq, Líban o Algèria conformen la programació de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya 2022. La setzena edició d’aquesta mostra, organitzada per l’ONG Sodepau, torna a ser una finestra oberta a la realitat i la creativitat de les veus talentoses del món àrab. El festival va arrencar ahir i s’allargarà fins al 13 de novembre a la Filmoteca de Catalunya i la sala Zumzeig de Barcelona.

La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani compta amb diversos convidats, entre els quals hi ha la del director i artista egipci Philip Rizk que portarà a Barcelona el seu Mapping lessons (Filmoteca, dijous 10 a les 18 h), assaig polític que hibrida material d’arxiu històric i ficció d’aires experimentals per reflexionar sobre neocolonialisme i independència. Un treball definit pel seu autor com una conversa visual entre les lluites polítiques a través del temps i l’espai, amb una mirada àmplia que inclou les revoltes populars a la Comuna de París l’any 1871, o que mira cap a la Unió Soviètica, l’Espanya del 36 o la resistència vietnamita, fins a revolucions més recents a Síria.

Per la Mostra també passarà l’artista pluridisciplinar libanesa Noel Keserwany, una de les protagonistes de la pel·lícula Beirut: a l’ull de la tempesta - Beirut: eye of a storm (divendres 11 a les 19 h, Zumzeig), on la cineasta Mai Masri retrata un moment turbulent al voltant de les multitudinàries protestes contra el govern del Líban a finals de 2019, posant el focus en les mirades individuals i disruptives de quatre dones: una estudiant de periodisme, una fotògrafa i dues germanes artistes, Michelle i la pròpia Noel Keserwany.

Dos assistents més, el director i productor sirià Ahmad Alhaj i el fundador de l’organització Qisetna, l’espanyol Juan delGado, passaran per la Mostra com a comissaris d’un programa de mitja dotzena de curtmetratges d’imatge real i d’animació que, sota el títol Cinema d’Urgència (dilluns 7 a les 19 h, Zumzeig), fa una acurada aproximació a problemàtiques reals de les comunitats sirianes i libaneses.

A més, com a convidada especial, la Mostra rebrà a l’escriptora i curadora artística Rasha Salti, que tindrà carta blanca per programar la finestra dedicada al cinema clàssic àrab, reivindicable pel seu caràcter avantguardista o pel seu contingut punyent o polític. Salti proposarà quatre llargmetratges: L’homme qui regardait les fenêtres (Merzak Allouache, 1984), Par un jour de violence ordinaire, mon ami Michel Seurat... (Omar Amiralay, 1995), Nos guerres imprudentes (Randa Chahal Sabag, 1995) i La république du silence (Diana el-Jeiroudi, 2021).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.