Gran angular

El XXI Premi a la Investigació Econòmica, per a Elena Manresa

Ha exercit la docència en diverses universitats dels Estats Units
La recerca de la doctora Manresa incorpora mètodes ‘machine learning’

La professora Elena Manresa ha estat reconeguda amb XXI Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica pel seu treball en el camp de la microeconometria i, en particular, per la seva contribució a l’anàlisi de les de dades de panel i la seva aplicació a l’estudi de les interaccions socials.

El jurat d’aquesta edició, presidit per Teresa Garcia-Milà Lloveras, ha destacat l’alt nivell de creativitat del treball de la professora Manresa i la seva contribució al canvi en l’aproximació de com els economistes aplicats afronten l’anàlisi de noves bases de dades àmplies i complexes, com ara dades individuals enllaçades de treballadors i empreses o dades granulars de consumidors i productes.

La professora Manresa ha expressat: “Em sento especialment orgullosa que amb aquest premi es posi en relleu el camp de l’econometria, on desenvolupem mètodes estadístics per poder entendre qüestions econòmiques a través de les dades. En l’actualitat, l’ús de noves bases de dades, extenses i complexes, està obrint la porta a abordar problemes socials a través de l’evidència empírica de manera molt més creïble.”

Les línies de recerca de la professora Elena Manresa se centren en el camp de l’econometria, amb èmfasi en les dades de panel i la incorporació de mètodes de machine learning i intel·ligència artificial, els quals permeten el tractament de l’heterogeneïtat en el treball empíric en l’economia. Aquest tractament és fonamental per evitar prediccions errònies de les polítiques contrafactuals i un modelatge ingenu pot donar lloc a respostes estadísticament imprecises.

La professora Manresa avalua els mètodes que desenvolupa en el context de qüestions econòmiques rellevants utilitzant una gran varietat de dades. Alguns exemples són l’estudi dels orígens de la desigualtat salarial utilitzant dades administratives sueques, la quantificació dels efectes indirectes de la R+D entre empreses als EUA, o la racionalització de les pautes d’estalvi als EUA utilitzant l’enquesta AHEAD.

Elena Manresa Quirante va néixer a Saint Paul, Minnesota (EUA) el 1982. El 2006 es va llicenciar en matemàtiques per la UPC a Barcelona, i el 2014 va obtenir el doctorat en economia pel Centre d’Estudis Monetaris i Financers (CEMFI) a Madrid. Des del 2017 és professora al departament d’economia de la New York University (NYU) i entre el 2014 i el 2017 va ser professora de la MIT Sloan Business School a Boston. La doctora Manresa ha estat professora visitant de la Universitat de Chicago, Yale University, i Stanford University, entre d’altres centres. La recerca de la professora Manresa ha estat publicada a les revistes més prestigioses en el camp de l’economia, com ara Econometrica, Journal of Econometrics, o Journal of Financial Economics. Ha impartit un gran nombre de seminaris i conferències en universitats de primer nivell d’arreu del món, i participa activament en les conferències internacionals dels seus camps de recerca. És editora associada d’Econometrica, i del Journal of Business & Economic Statistics (JBES).

Ha impartit un gran nombre de seminaris i conferències en universitats de primer nivell d’arreu del món, i participa activament en les conferències internacionals dels seus camps de recerca. És Sloan Research Fellow per l’Alfred P. Sloan Foundation (2021-2023), un prestigiós guardó a la investigació de joves economistes que imparteixen classes en centres de recerca a Nord-amèrica. També participa activament en la divulgació científica, havent format part del comitè científic de la North American Winter Meetings de l’Econometric Society, i de la International Association of Applied Economics.

Incentivar la recerca en economia

El Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica, que l’entitat financera convoca des del 2002, té com a objectiu incentivar i reconèixer el treball dels investigadors en els camps del coneixement econòmic, empresarial i social per contribuir a l’anàlisi i formulació d’alternatives que promoguin el benestar social. En la passada edició d’aquest guardó, va ser reconeguda com a guanyadora la professora Mónica Martínez-Bravo, pel seu treball de recerca en el camp de l’economia política i el desenvolupament econòmic i, en particular, per la seva contribució a l’anàlisi dels factors que determinen el grau d’èxit o de fracàs dels processos de transició democràtica. En l’edició XX del premi, el professor Eduardo Morales va ser reconegut pel seu treball de recerca sobre les decisions estratègiques de les empreses i com contribueixen al seu comportament exportador i a la capacitat innovadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.