Empreses

Energy Tools obre oficina a Madrid per ser líder a tot l’Estat

La consultora garrotxina ha consolidat una posició dominant a Catalunya, amb més de 500 clients

El nostre és un servei d’estalvi, que permet que l’empresa continuï sent competitiva
jordi rabat
ceo i fundador

Un cop confirmada com la primera consultora a Catalunya especialitzada en la compra d’energia (electricitat i gas), amb més de 500 clients i un volum d’energia gestionada de 5 TWh, ara l’empresa olotina -amb oficina a Terrassa- obrirà oficina a Madrid per esdevenir la referència principal del sector a tot l’Estat en el termini de tres anys, dins de les previsions del CEO, Jordi Rabat.

L’ambiciós propòsit d’Energy Tools es basa, com remarca Rabat, en el seu programari EBO Energy Businesss One, un programari energètic que serveix per gestionar el consum i l’estalvi energètic de les empreses i que ara incorpora un sistema proactiu d’intel·ligència artificial i machine learning que perfecciona el rendiment del programa i permet preveure les variacions del mercat. Com diu Rabat, “tenim la capacitat de gestionar molts clients de manera digital.” El treball d’R+D+I d’Energy Tools per desenvolupar aquest programari ha rebut el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri de Ciència i Innovació, que va atorgar a l’empresa un ajut públic de 818.161,62 euros.

El creixement a l’Estat es farà per la via d’adquisició d’altres consultories, com ja ha passat a Catalunya, on n’ha absorbit dues darrerament. “Comprarem totes les que puguem”, reconeix Rabat. Val a dir que després d’assolir una posició sòlida a l’Estat en els pròxims anys, la intenció és anar més enllà: “Volem internacionalitzar-nos, però abans hem de ser líders a l’Estat.”

Indústries.
Energy Tools ofereix els seus serveis a clients del sector industrial i empreses amb diferents establiments (multipunt), i entre els noms que formen part de la seva cartera de clients hi trobem Thyssenkrupp, Gedia, Transgourmet, Hipra, Bonpreu-Esclat, Pirelli, La Masella, Mercabarna o la Plataforma Barcelona Hospitals, entre d’altres. En la “tasca de trobar els preus d’energia més competitius per al client, el nostre programari ens permet agregar dos o més clients per fer ofertes conjuntes.” De fet, l’empresa ja s’està preparant per fer el salt definitiu a agregador energètic. Si bé ara mateix el sector industrial ocupa el 80% del negoci d’Energy Tools, la seva mirada està posada en el segment de comunitats energètiques. Rabat ja avança que “és un mercat que ha d’explotar”.

Energy Tools neix a Olot el 2009 de l’observació, per part de Rabat, que “a moltes indústries els costava aconseguir la millor oferta per al consum d’energia”. Estem parlant d’empreses de l’àmbit de la indústria càrnia, que sovintegen a la Garrotxa i Osona, àrees geogràfiques per on va iniciar la seva expansió Energy Tools. Un perfil d’empreses que són l’objecte ideal per assajar l’optimització energètica, l’agrupació d’ofertes: “Una indústria càrnia té un estructura vertical, que vincula granges, granges, sales d’especejament, d’assecatge.” Ara, però, el ventall de sectors als quals assisteix Energy Tools és ben variat, i hi podem trobar des de la distribució fins a hospitals, tot passant per pistes d’esquí.

Més d’una trentena de professionals, principalment enginyers i desenvolupadors de programari, configuren ara mateix la plantilla d’Energy Tools, que Jordi Rabat preveu doblar en un any, dins de les previsions de redimensionament que preveu el pla estratègic. Així mateix, la facturació de 2,4 milions d’euros que es va registrar el 2021, enguany previsiblement s’enfilarà fins als tres milions d’euros.

La conjuntura excepcional que viu el mercat de l’energia fa més rellevant el paper que pot tenir una empresa que es dedica a espigolar al mercat les millors ofertes possibles. Amb uns preus de l’energia que tendeixen a l’excitació constant, és essencial “un servei com el que nosaltres oferim, d’estalvi, de comprar al millor preu, per impedir que les empreses perdin competitivitat”, segons afirma Jordi Rabat.

Jordi Rabat destaca el perfil genuïnament independent d’Energy Tools: “Fins ara teníem consultores que oferien la producció de comercialitzadores a canvi de comissions. Nosaltres, en canvi, som totalment independents, i oferim el que millor convé al client, ja sigui comprar al mercat spot o preus fixos en el temps.”

Com a agent que actua al mercat de l’energia, Jordi Rabat no s’està de manifestar la seva opinió, gens complaent: “La solució de fixar un límit per al preu del gas és com si et fas un tall profund amb un ganivet i només t’hi poses una simple tireta. El model de cassació que tenim falla, no és just que l’última tecnologia que entri en dansa marqui el preu.”

Una seu que produeix la seva energia

Fa pocs dies, Energy Tools inaugurava les seves oficines centrals als paratges de la Moixina, al Parc Natural de la Zona Volcànica. L’edifici, que ha requerit una inversió d’1,5 milions d’euros, Net Zero i amb el certificat energètic A, compta amb un doble sistema de climatització, de terra tèrmic i caldera de biomassa, per a l’hivern, i d’aerotèrmia amb màquines de volum de refrigerant variable, per a l’estiu. Compta amb un sistema fotovoltaic d’autoconsum, vidres amb control solar i punts de recàrrega per al cotxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.