Política

estat espanyol

Feijóo veu “risc d’il·legalitat” en l’esmena per a l’impost a grans fortunes

El nou impost tindrà un caràcter temporal i afectarà aquells que tinguin patrimonis a partir de 3 milions d’euros

El president del Partit Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, ha considerat aquest dijous que existeix un risc d’il·legalitat en l’impost a les grans fortunes proposat pel govern espanyol per a ser tramitat com una esmena al projecte de llei que regula gravàmens temporals a la banca i a les empreses energètiques.

Durant la seva visita a l’Equador com a part de la seva primera gira per Sud-amèrica, Núñez Feijóo ha afirmat que “el govern està molt nerviós, molt feble, amb enormes contradiccions i febleses internes, i ara vol traslladar aquesta feblesa al marc jurídic i tributari d’Espanya”.

“Ho lamento profundament, perquè estic convençut que hi ha molts riscos d’il·legalitat d’aquest tipus de gravàmens que es fan per la porta de darrere, a esquena de les institucions i del debat parlamentari”, ha agregat el líder del principal partit d’oposició.

Núñez Feijóo també ha opinat que la tramitació de l’impost a les grans fortunes a través d’aquesta esmena té “un risc molt clar de doble imposició”.

Per a Núñez Feijóo, aquest gravamen “atenta a l’autonomia fiscal de les comunitats autònomes, que tenen l’impost de patrimoni transferit des de fa dècades”.

Segons han confirmat Efe fonts del grup parlamentari d’Unides Podem, es tracta d’una esmena conjunta del PSOE i UP que es registrarà avui abans que acabi el termini per a presentar les esmenes parcials a l’esmentat projecte de llei.

L’impost a les grans fortunes, anunciat pel govern en el marc dels pressupostos de 2023, tindrà caràcter temporal –ja que estarà en vigor en 2023 i 2024–, serà deduïble de l’impost de patrimoni i tindrà tres trams que gravaran els patrimonis a partir de 3 milions d’euros.

La mesura, pactada pels socis del govern el mes de setembre passat, contemplava un tipus de l’1,7% per a patrimonis d’entre 3 i 5 milions, del 2,1% per a patrimonis d’entre 5 i 10 milions i del 3,5% per a patrimonis de més de 10 milions d’euros.

Llavors es va calcular que podria recaptar 1.500 milions en dos anys, abans de deduir el pagat per l’impost de patrimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.