Eines

El sentit comú

“La intel·ligència i el sentit comú s’obren pas amb pocs artificis” (Goethe) “És més fàcil ser genial que tenir sentit comú” (Jacinto Benavente) “El sentit comú és la genialitat vestida amb roba de treball” (Ralph Waldo Emerson) “El sentit comú no és més que un conjunt de prejudicis, acumulats al llarg dels segles i dipositats a la nostra ment abans d’arribar als 18 anys” (Albert Einstein)

Diuen que el sen­tit comú és el menys comú dels sen­tits, i pro­ba­ble­ment per això se n’ha par­lat tant. Segons el dic­ci­o­nari, és la capa­ci­tat d’enten­dre o jut­jar rao­na­ble­ment; allò lògic o con­forme al bon judici. També podria defi­nir-se com “l’art de resol­dre els pro­ble­mes, no de plan­te­jar-los” (Yori­tomo Tashi). Alguns sinònims són: sen­sa­tesa, seny, judici, savi­esa, bon cri­teri, encert.

“El sen­tit comú és una cosa que tot­hom neces­sita, que pocs tenen i que ningú pensa que li falti” (Ben­ja­min Frank­lin). “Per tri­om­far és neces­sari, més que res, tenir sen­tit comú” (Napoleó Bona­parte). “És de sen­tit comú esco­llir un mètode i pro­var-lo; si falla, adme­tre-ho fran­ca­ment i pro­var-ne un altre” (Frank­lin D. Roo­se­velt). “Per deci­dir sobre els assump­tes essen­ci­als, s’ha d’uti­lit­zar el llen­guatge, la lògica i el sim­ple sen­tit comú, i esta­blir un pla d’acció con­cret” (Abra­ham Lin­coln).

Sobre el sen­tit comú s’ha dit que “val més un gram de bon sen­tit que mun­ta­nyes d’intel·ligència” (Bal­ta­sar Gracián); que “l’autocrítica és el millor suport al sen­tit comú” (JK Gal­brait) i que “la ciència és un magnífic mobi­li­ari per al pis supe­rior d’un home, sem­pre que el seu sen­tit comú esti­gui a la planta baixa” (Oli­ver W. Hol­mes).

“La intel·ligència i el sen­tit comú s’obren pas amb pocs arti­fi­cis” (Goethe). “És més fàcil ser genial que tenir sen­tit comú” (Jacinto Bena­vente).

“El sen­tit comú és la geni­a­li­tat ves­tida amb roba de tre­ball” (Ralph Waldo Emer­son).

Ara bé, “el sen­tit comú no és més que un con­junt de pre­ju­di­cis, acu­mu­lats al llarg dels segles i dipo­si­tats a la nos­tra ment abans d’arri­bar als 18 anys” (Albert Ein­stein). És “el prin­ci­pal ene­mic de la cre­a­ti­vi­tat” (Pablo Picasso). “Creure en el sen­tit comú és la pri­mera falta de sen­tit comú” (Eugene O’Neill). “En pot tenir qual­se­vol, men­tre no tin­gui ima­gi­nació” (Oscar Wilde).

Res és sen­zill, però tam­poc exis­teix res tan com­plex que no es pugui bene­fi­ciar del sen­tit comú. És el que està millor repar­tit al món, perquè cadascú pensa que en té una bona pro­visió (René Des­car­tes). És un càstig que t’obliga a bata­llar amb els que no en tenen. És com el deso­do­rant: la gent que més el neces­sita és la que menys l’usa.

Rela­ci­o­nat amb el tema del sen­tit comú, tenim el de l’estu­pi­desa i els idi­o­tes. Res­pecte a l’idi­o­tesa, es diu que en el moment en què creus amb total segu­re­tat el que volen els altres, és quan en mirar-te al mirall estaràs veient un autèntic idi­ota.

“Qui no vol pen­sar és un fanàtic; qui no pot pen­sar, un idi­ota, i qui no gosa pen­sar, un covard” (Fran­cis Bacon). Quan dis­cu­tei­xes amb un idi­ota, asse­gura’t que a ell no li esti­gui pas­sant el mateix. Pas­sar per idi­ota als ulls d’un imbècil és un delit d’exqui­sit bon gust.

En relació amb l’estu­pi­desa, el més estúpid, pot­ser, que té la vida és la tendència per­ma­nent a obli­dar la pròpia inu­ti­li­tat, “la nos­tra indes­crip­ti­ble, intrínseca sim­pli­ci­tat” (Josep Pla). “Qual­se­vol, com a indi­vidu, és accep­ta­ble­ment sen­si­ble i rao­na­ble; com a part de la mul­ti­tud imme­di­a­ta­ment es con­ver­teix en un estúpid” (Fre­de­rich Von Schi­ller). “Es pot cal­cu­lar el movi­ment dels estels, però no l’estu­pi­desa humana” (Isaac New­ton). “Només hi ha dues coses infi­ni­tes: l’uni­vers i l’estu­pi­desa humana, i no n’estic del tot segur pel que fa a l’uni­vers” (Ein­stein). “Tots els que sem­blen estúpids ho són, i a més, també ho són la mei­tat dels que no ho sem­blen” (Fran­cisco de Que­vedo). “Els errors de l’estu­pi­desa són irre­me­ia­bles, ja que els igno­rants no es tenen com a tals” (Bal­ta­sar Gracián). “La ine­ficàcia i l’estu­pi­desa del per­so­nal cor­res­pon a la dels direc­tius. La mala sort és, amb freqüència, culpa de l’estu­pi­desa” (Bal­ta­sar Gracián). “No s’ha d’atri­buir a la malícia el que pot expli­car l’estu­pi­desa” (Han­lon). “Els ani­mals estúpids no retro­ce­dei­xen mai. Quan l’estúpid reco­neix les seves limi­ta­ci­ons deixa de ser-ho” (War­ren Buf­fet). La crítica dels estúpids és l’encens del geni.

Guia d’actu­ació.

Qual­se­vol norma pot jus­ti­fi­car l’estu­pi­desa més gran del món, per tant, el sen­tit comú ha de guiar la nos­tra actu­ació. Per anar fina­lit­zant, cal recor­dar que hem d’anar amb compte amb la medi­o­cri­tat; és un paràsit de la ment, hi hem de llui­tar en con­tra. “Qui esti­gui lliure de tota culpa, que tiri la pri­mera pedra” i “que la palla a l’ull aliè no ens impe­deixi veure la biga al propi” (Jesús de Nat­za­ret).

El sen­tit comú és la tec­no­lo­gia punta en totes les situ­a­ci­ons. De res ser­veix ser intel·ligent si no et regeix el sen­tit comú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.