Política

Puigdemont i Comín són eurodiputats segons el TC

L’alt tribunal reconeix que ho són ‘de facto’ per denegar el recurs d’empara a la resolució de la JEC

Constata que poden actuar com a eurodiputats

El Tribunal Constitucional ha desestimat el recurs d’empara presentat per l’expresident de la Generalitat a l’exili Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de no incloure’ls com a eurodiputats electes en la llista que va enviar al Parlament Europeu. La JEC va argumentar la seva decisió adduint que els exiliats no havien jurat presencialment acatar la Constitució espanyola i ara la sentència del TC constata que, onze mesos abans que fos presentada la demanda d’empara, el Parlament Europeu ja va acceptar la seva elecció com a diputats europeus amb efecte retroactiu i que han pogut exercir des d’aleshores. És a dir, reconeix que són eurodiputats de facto.

Segons argumenta el TC, Puigdemont i Comín van disposar del reconeixement com a eurodiputats per part del Parlament Europeu i van poder exercir com a tals. Per tant, van aconseguir sense la intervenció judicial espanyola el restabliment dels drets fonamentals com a electes que reclamaven al TC i això fa que el motiu de la pretensió inicial no se sostingui. Per aquesta raó, el recurs d’empara queda denegat.

La resolució també estableix que l’empara no pot pronunciar-se sobre pretensions declaratives desvinculades d’una lesió real i efectiva dels drets que s’invoquen. La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que dictaminarà sobre la immunitat de Puigdemont encara trigarà, si bé abans d’acabar l’any s’espera la resposta a les qüestions prejudicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.