Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Erdogan assegura que Washington i Moscou s’han compromès a no utilitzar armes nuclears

El president turc assegura que facilitarà que EUA i Rússia “tinguin contacte estret i es reuneixin amb freqüència”

El viceministre rus d’Exteriors anuncia que els dos països celebraran una trobada per al desarmament nuclear entre a Egipte

Els caps dels ser­veis d’intel·ligència dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i Rússia es van com­pro­me­tre en la seva recent reunió a no uti­lit­zar armes nucle­ars, ha reve­lat aquest dijous el pre­si­dent de Tur­quia, Recep Tayyip Erdo­gan.

“Segons la infor­mació que rebo dels nos­tres ser­veis secrets res­pecte l’ús d’armes nucle­ars per part de Rússia i Estats Units, sem­bla ser que per ara, cap dels dos farà cap intent d’emprar-ne”, ha expli­cat Erdo­gan. El direc­tor de la CIA, l’agència nord-ame­ri­cana d’intel·ligència, William Burns, i el seu homòleg rus, Serguéi Naryshkin, es van reu­nir dilluns pas­sat a Istan­bul, segons han con­fir­mat tant Was­hing­ton com Ankara.

Erdo­gan ha fet aques­tes decla­ra­ci­ons, publi­ca­des avui pel diari turc Hürriyet, a un grup de peri­o­dis­tes a l’avió quan tor­nava ahir de la cimera de líders del G20 a Indonèsia. El pre­si­dent turc asse­gura que no pot expli­car “res més”, però subrat­lla que Tur­quia té intenció de faci­li­tar que els alts càrrecs dels EUA i Rússia “tin­guin con­tacte estret i es reu­nei­xin amb freqüència”.

“No cal per­me­tre que això [el con­flicte d’Ucraïna] porti a una nova guerra mun­dial, Déu no ho vul­gui”, ha conclòs Erdo­gan. Tur­quia intenta des de l’inici de la guerra de fer de medi­a­dora entre les parts enfron­ta­des.


Reunió de l’START III
D’altra banda, el vice­mi­nis­tre rus d’Exte­ri­ors, Serguéi Riabkov, ha anun­ciat avui que el seu país i els EUA abor­da­ran el des­ar­ma­ment nuclear en una tro­bada al Caire que començarà a final de novem­bre, en el marc de la comissió bila­te­ral sobre Trac­tat Nou START o START III. “Encara tenim con­tac­tes amb els nord-ame­ri­cans, inclòs en el marc de l’ano­me­nada comissió bila­te­ral sobre el Trac­tat START. Del 29 de novem­bre al 6 de desem­bre se cele­brarà una reunió al Caire”, ha expli­cat a la cadena de tele­visió RTVi.

La por­ta­veu russa d’Exte­ri­ors, María Zajárova, ja va avançar el pas­sat dia 9 que aviat se cele­bra­ria una comissió de l’START III i que en aquest àmbit no s’ha atu­rat el diàleg amb la part nord-ame­ri­cana, tant pel que fa a l’inter­canvi de docu­ments com a altres canals de comu­ni­cació encara exis­tents. La diplomàtica va remar­car que no es tracta d’un procés de nego­ci­ació sinó d’un tre­ball “pràctic” i “cons­tant” que efec­tuen les parts en el marc del com­pli­ment del pacte.

Riabkov ha asse­gu­rat avui que Rússia està pre­pa­rada per par­lar amb els EUA de tots els temes de l’START III. “La llista és, en prin­cipi, extensa. Vull dir nova­ment que per nosal­tres, com a part res­pon­sa­ble del trac­tat, no hi ha temes tan­cats, no hi ha tabús”.

El vice­mi­nis­tre ha asse­gu­rat que la part russa dis­cu­teix de tot amb els nord-ame­ri­cans “de manera tran­quil·la i cons­truc­tiva” i espera que Was­hing­ton es com­porti de la mateixa manera després d’una llarga pausa en aquest diàleg.

I és que segons ell, els països occi­den­tals inten­ten acu­sar Rússia d’“inten­ci­ons ine­xis­tents” d’uti­lit­zar armes nucle­ars. “No importa com de ferms ens man­tin­guem en aquest punt, expli­cant les coses òbvies, inten­ten impu­tar-nos algu­nes inten­ci­ons ine­xis­tents, cosa que és només un reflex del curs cap a la demo­nit­zació de Rússia”, ha denun­ciat.

En aquest sen­tit, ha recor­dat que Rússia pot fer ser­vir armes nucle­ars només en una sèrie de casos, fora dels quals l’ús d’aquest tipus d’armes és impos­si­ble. “Hem subrat­llat repe­ti­da­ment que l’ús d’armes nucle­ars és pos­si­ble en dues situ­a­ci­ons: quan es duu a terme un atac con­tra nosal­tres o els nos­tres ali­ats uti­lit­zant armes nucle­ars o altres tipus d’armes de des­trucció mas­siva, i quan s’efec­tua un acte d’agressió con­tra Rússia uti­lit­zant armes con­ven­ci­o­nals i la situ­ació ha arri­bat a un punt en què l’existència mateixa del nos­tre Estat està amenaçada”, ha indi­cat.

EUA va sus­pen­dre el diàleg sobre el con­trol d’armes després de la inter­venció bèl·lica de Rússia a Ucraïna. A l’agost Rússia va infor­mar Was­hing­ton de la seva decisió de pro­hi­bir les ins­pec­ci­ons nord-ame­ri­ca­nes in situ del seu arse­nal d’armes nucle­ars, argu­men­tant difi­cul­tats per fer el propi als EUA a causa de les san­ci­ons occi­den­tals rela­ti­ves als per­mi­sos de sobre­vol i con­cessió de visats a fun­ci­o­na­ris rus­sos.

Al febrer del 2021 el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg d’EUA, Joe Biden, van pror­ro­gar per cinc anys l’últim trac­tat de des­ar­ma­ment nuclear vigent entre les dues potències, sig­nat el 2010.

El Nou START, que inclou específica­ment un sis­tema d’ins­pecció dels arse­nals, havia de reduir en un 30 % el nom­bre de caps nucle­ars, fins a 1.550 per país. A més, limi­tava a 700 el nom­bre de míssils balístics inter­con­ti­nen­tals, els des­ple­gats a sub­ma­rins i a  bom­bar­ders estratègics equi­pats per dur arma­ment nuclear. També havia reduir a 800 el total de llançado­res per a míssils inter­con­ti­nen­tals, llançado­res sub­ma­ri­nes per a míssils balístics i bom­bar­ders estratègics, esti­guin des­ple­gats o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.