Política

ESTAT ESPANYOL

Igualtat rebutja reformar la llei del ‘només sí és sí’

Considera que hi ha hagut errors judicials en l’aplicació de la norma però que no els ha d’esmenar el govern

Afirma que cal esperar al posicionament de la fiscalia i el Tribunal Suprem

El ministeri d’Igualtat espanyol considera que hi ha hagut “errors” judicials “clars” en l’aplicació “precipitada” i “sense reflexió” de la llei del ‘només sí és sí’, però subratlla que aquests no els ha de “corregir” el govern sinó que cal esperar el que digui el ministeri fiscal i el Tribunal Suprem.

Ha estat la delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, qui ha fet aquestes afirmacions en declaracions als mitjans juntament amb la secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, que ha pres primer la paraula per llançar un missatge “de calma i tranquil·litat” després del degoteig de rebaixes de condemnes conegudes en l’aplicació de la llei del ‘només sí és sí’.

“És evident que això suscita moltíssim debat i preocupació i nosaltres volem compartir en primer lloc la nostra preocupació pel que poden sentir moltes dones en aquest país”, ha dit Rodríguez, que ha insistit que la llei del ‘només sí és sí’ “és una bona norma”.

Una llei, ha prosseguit la secretària d’Estat, que ha canviat “el paradigma”, que “té molt més a veure amb canviar els esquemes que canviar les penes” i que, per tant, “requerirà un temps d’aplicació” de la norma perquè “vagi seguint el seu camí en l’àmbit judicial”.

Ha abundat Rodríguez, fent un símil sanitari, que amb aquesta llei s’ha passat “d’una medicina general a una més especialitzada”, a un Codi Penal més especialitzat, per la qual cosa ha fet una crida a que el debat es faci amb “ calma” i “assossec” davant d’un assumpte de tanta rellevància i posant el focus en l’especial protecció de les víctimes.

La delegada del govern contra la Violència de Gènere s’ha pronunciat en el mateix sentit i ha estimat que hi ha hagut errors judicials en l’aplicació de la norma.

“Hi ha hagut el que considerem errors judicials clars en una aplicació precipitada sense calma, sense reflexió i sense una bona lectura de la llei”, ha apuntat Rosell i aquesta “correcció”, al seu parer, no l’ha de fer el govern sinó el Poder Judicial.

Esperem a “escoltar el Poder Judicial, que senti jurisprudència”, ha dit Rosell i ha insistit: “hi ha errors d’aplicació, no demanin que els corregeixi el govern, esperem que parli el ministeri fiscal i, si s’escau, el Tribunal Suprem”.

En aquest sentit s’ha mostrat convençuda que el Suprem mantindrà la seva doctrina, que és la jurisprudència consolidada que “si la pena cap a la nova llei, la condemna no es revisa i, en qualsevol cas, s’individualitza i es compara amb totes les circumstàncies”.

A més, ha recalcat que el govern està perfectament alineat en el sentit de respectar la separació de poders i deixar parlar el Poder Judicial.

La delegada del Govern ha rebutjat que la llei necessiti una disposició transitòria, perquè ja n’hi ha d’altres de vigents i ha insistit que el que s’ha de fer és comparar la norma vigent amb l’anterior i amb les circumstàncies, llegint-se els fets provats i el Codi Penal complet, decidir, “no llegint només un article” i no caure en “automatismes”.

Rosell ha dit que les defenses demanaran revisions i ha apostat per no fer-se ressò de les peticions perquè aquestes les demanen igual que en el seu moment van demanar l’absolució dels seus defensats i ara estan condemnats: “el que les defenses demanen és parcial, de part, jo no faria notícia i alarma molt les dones”, ha opinat.

També ha assegurat que la pena més alta no protegeix més ni repara més i que la més eficaç és la que s’imposa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.