Política

UNIÓ EUROPEA

La UE demana posar fi a la “tortura psicològica” a Navalni

L’opositor rus va anunciar dijous passat que havia estat traslladat a una cel·la de càstig en règim d’aïllament

La Unió Europea (UE) ha denunciat aquest dilluns la “tortura psicològica” de les autoritats russes contra el líder opositor rus Alexei Navalni, molt crític amb l’actual campanya militar russa a Ucraïna, en haver-lo traslladat a una cel·la d’aïllament, i ha demanat a Moscou que reverteixi aquestes mesures “injustificades”.

“La UE està profundament pertorbada per les informacions segons les quals Navalni va ser traslladat permanentment a règim d’aïllament, privat de les visites dels seus familiars”, ha afirmat a Twitter Peter Stano, portaveu de l’alt representant comunitari per a Afers Exteriors, Josep Borrell.

Stano ha assegurat que “l’assetjament” per part de les autoritats russes a Navalni “es converteix en tortura psicològica”.

“Les autoritats penitenciàries russes han de posar fi a aquestes mesures injustificades”, ha recalcat, i ha afegit que “són responsables de la vida i la salut”.

Dijous passat, Navalni va comunicar que havia estat traslladat a una nova cel·la de càstig de més seguretat, on no hi ha visites, per reincidència en les infraccions del reglament carcerari.

Navalni va acusar el Kremlin d’ordenar el seu tancament en condicions més estrictes just quan havia de ser visitat per la seva dona, una de les seves filles i els seus pares.

Els nou anys de presó a què va ser condemnat Navalni el 22 de març passat són la condemna total que ha de complir l’opositor, a la presó des del febrer del 2021 després de tornar a Rússia des d’Alemanya, on s’havia recuperat d’un enverinament per ordre del Kremlin, segons va denunciar l’opositor.

Amb anterioritat va ser sentenciat a una condemna de dos anys i mig de presó per haver violat les condicions de la llibertat condicional en el marc d’un antic cas penal quan es recuperava en una clínica de Berlín de l’atemptat contra la seva vida.

Al setembre Navalni va predir una gran tragèdia per la “guerra criminal” a Ucraïna i va acusar Putin de voler “que es taquin amb sang centenars de milers de persones” per perpetuar-se al poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.