Política

Estat espanyol

Toc d’atenció a Unides Podem i BNG per insinuar que la monarquia espanyola és corrupta

El vicepresident del Congrés renya Néstor Rego per “insultar una institució de l’Estat”

Asens critica la “doble moral” en relació amb l’atac masclista de Vox a Irene Montero

El vicepresident primer del Congrés, Alfonso Gómez de Celis (PSOE), ha cridat l’atenció al president d’Unides Podem (UP) a la cambra baixa, Jaume Asens, i al portaveu del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Néstor Rego, per fer al·lusions a la corrupció de la monarquia.

Durant la quarta jornada aquest dijous del debat dels pressupostos generals de l’Estat, Gómez de Celis ha advertit dos cops Rego per haver afirmat que la monarquia és “corrupta”. El vicepresident primer ha avisat que retiraria l’expressió del diari de sessions i ha amenaçat de retirar la paraula al diputat del BNG si ho deia una tercera vegada.

El socialista ha demanat a Rego que expressi el seu ideari “sense insultar una institució de l’Estat”. El diputat gallec s’ha mantingut en les seves afirmacions.

En una intervenció posterior, Jaume Asens ha afirmat que “la corrupció forma part de l’ADN de la monarquia” i que la de la corona espanyola “és una corrupció que corromp la democràcia”. Gómez de Celis també ha advertit que retiraria aquesta afirmació i ha reclamat a Ases que “faci la crítica que vulgui” sense “donar per fet que la monarquia és corrupta”.

El president del grup d’Unides Podem ha lamentat que ahir dimecres Vox va dir “barbaritats” a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i que “des de la presidència d’aquest ple no es va fer res” i, en canvi, “avui s’està coartant la llibertat d’expressió dels diputats de l’esquerra”. “Em sorprèn la dobla moral” de la presidència del Congrés, ha lamentat.

Gómez de Celis ha argumentat que l’article 103.1 del reglament del Congrés impedeix fer aquesta mena d’al·lusions a institucions de l’Estat. Per contra, Asens ha afirmat que el dret a l’honor protegeix persones físiques, però no a institucions i ha negat haver utilitzat l’expressió “monarquia corrupta”.

La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, també ha criticat que no s’hagi permès dir a Rego “monarquia corrupta” i ha recordat els fets que avalen les irregularitats comeses per Joan Carles I. Vehí ha lamentat que el PSOE s’aliï amb la dreta espanyola per “defensar els privilegis” del monarca emèrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.