Política

Xina

El cardenal Zen, condemnat per crear un fons de suport als manifestants prodemocràcia el 2019 a Hong Kong

La decisió podria ser l’avantsala de més problemes legals per als sis processats

La policia els investiga per instar organitzacions estrangeres a imposar sancions al territori semiautònom

El cardenal catòlic Joseph Zen Ze-kiun, de 90 anys, i cinc activistes de Hong Kong han estat declarats culpables de no haver declarat a temps un fons de defensa legal constituït per ajudar els manifestants en les protestes prodemocràtiques del 2019.

L’entitat, denominada Fons d’Ajuda Humanitària 612, no va ser registrada davant les autoritats d’acord amb l’Ordenança de Societats de la regió semiautònoma, segons el dictamen del tribunal.

El jutge del cas ha dictat una multa de 4.000 dòlars de Hong Kong (512 dòlars EUA, 492 euros) per a tots els condemnats a excepció de Sze Ching-wee, la secretària del fons, el càstig de la qual s’ha fixat en 2.500 dòlars (320 dòlars EUA, 307 euros), tot i que l’esmentada Ordenança preveu sancions de fins a 10.000 dòlars de Hong Kong (1.280 dòlars EUA o 1.228 euros) per aquest tipus de falta en cas que es cometi sense antecedents previs.

La decisió es considera l’avantsala de més problemes legals per als sis condemnats, ja que la policia continua investigant la suposada relació del grup amb forces estrangeres.

Segons el departament de Seguretat Nacional de la policia de l’antiga colònia britànica, el cardenal Zen i els seus cinc acompanyants van instar organitzacions foranes a imposar sancions a Hong Kong.

La Policia encara no ha acusat d’aquest càrrec Zen ni els altres arrestats, inclosa l’advocada Margaret Ng i la cantant pop Denise Ho, que en virtut de la llei de seguretat nacional imposada per Pequín pot comportar una pena màxima de cadena perpètua.

Zen, catalogat com un “bisbe rebel” quan va encapçalar l’Església Catòlica de Hong Kong entre el 2002 i el 2009, va fer després campanya activa per reclamar més democràcia a Hong Kong i llibertats religioses a la Xina continental.

El cardenal va criticar subtilment l’històric acord de l’Església Catòlica Romana signat el 2018 amb la Xina, mitjançant el qual el papa reconeixeria els bisbes nomenats pel govern xinès, i alhora aquest reconeixeria el papa com a únic líder de l’Església catòlica.

Zen ha qualificat l’acord del 2018 com una “venda” dels catòlics clandestins a la Xina. El 2020 va viatjar a Roma per intentar convèncer el papa Francesc que no renovés l’acord, però se li va negar una audiència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.