Economia

economia

El hub que opta a substituir Nissan s’assegura 50 milions d’euros d’avals per accedir als fons del PERTE

El grup d’empreses liderat per QEV contempla desistir d’algunes partides en cas de no aconseguir totes les garanties

El hub d’electromobilitat (D-hub) liderat per les catalanes QEV i Btech i principal candidat a la reindustrialització de Nissan s’assegura 51 milions en avals d’Andbank, CaixaBank i Banc Sabadell i confirma que podrà accedir a bona part dels ajuts del PERTE del vehicle elèctric.

Tres dies abans que s’acabi el termini oficial, el grup d’empreses encara ha de tancar les garanties per 19 milions més. Les converses també estan avançades amb el Santander, que encara ha de donar una resposta. El consorci contempla desistir d’alguns ajuts si el dilluns vinent no s’aconsegueixen els avals necessaris.

El d-hub és el tercer beneficiari amb més fons europeus dedicats a l’Automoció adjudicats, amb 107,8 milions d’euros. “En cas que no s’obtinguin els 70 milions, es deixarien partides pel següent PERTE”, afirmen fonts coneixedores de les negociacions.

De fet, el hub ja ha renunciat a una partida de 10 milions d’euros “per raons tècniques” i per això la quantitat a avalar ha passat de 80 a 70 milions d’euros. En total, els beneficiaris dels ajuts del PERTE han d’obtenir garanties pel 90% dels ajuts a fons perduts que rebin.

Així doncs, el tracte no està tancat i dilluns s’esperen alguns canvis, però el hub ja compta amb un percentatge prou alt per afirmar que podran acceptar els fons per a fer realitat els projectes tractors.

El banc andorrà Andbank aportarà pràcticament la meitat de la quantitat que cal avalar –30 milions– i és el primer que va donar suport al projecte del hub.

La quantitat restant, d’aproximadament 40 milions d’euros, s’està negociant amb bancs com CaixaBank, Banc Sabadell o Santander. Aquest últim banc encara no ha donat resposta al grup d’empreses sobre si l’avalarà o no.

L’operació també compta amb la participació de l’Institut Català de Finances (ICF). Així doncs, els bancs assumiran el risc de l’operació i l’organisme de la Generalitat farà de contravalador. En un primer moment, l’ICF va oferir-se a posar els recursos directament, però el moviment va ser denegat per part del govern espanyol perquè no té fitxa bancària reconeguda.

Els empresaris del hub han negociat directament amb els bancs durant aquesta setmana, en unes converses que també han comptat amb el suport polític del govern. La primera que va acceptar fer-ho va ser CaixaBank, que d’inici va mostrar-se disposada a avalar 5 milions d’euros, però la quantitat podria canviar dilluns.

El hub ha demanat ajuts per un projecte que no ha començat perquè primer s’ha d’acabar el concurs per gestionar els terrenys de l’antiga Nissan, que ha impulsat el Consorci de la Zona Franca, i que ha acabat tenint el hub com a únic candidat. No es confirmarà el guanyador del procés fins a finals de mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.