Societat

El govern anuncia un pla contra les llistes d’espera de la dependència

Campuzano confia dotar de més places residencials i d’atenció diürna quan s’aprovi el pressupost

Aplaudeix el nou índex d’accés a les prestacions

El nou con­se­ller de Drets Soci­als, Car­les Cam­pu­zano, s’estre­nava ahir davant la comissió par­la­mentària anun­ci­ant un pla de xoc per posar fi a les llis­tes d’espera i els pro­ces­sos de tra­mi­tació de la llei de la dependència. Cam­pu­zano reco­nei­xia que es tracta d’un “pro­blema greu” i que la intenció pel 2023 és avançar cap a un tràmit únic per les famílies que impli­carà la digi­ta­lit­zació del pro­ce­di­ment. Segons va avançar el con­se­ller de Drets Soci­als, aquest pla, que pre­sen­ta­ran pròxima­ment, es dotarà de noves pla­ces en l’àmbit resi­den­cial i d’atenció diürna per a gent gran i per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat. Sense voler avançar xifres del pres­su­post, que està pen­dent d’apro­vació, Cam­pu­zano donava per fet que a prin­cipi d’any es nota­ran els pri­mers resul­tats i que es podrà ampliar la con­cer­tació de pla­ces, superant la xifra de 800 d’aquest any. Així mateix, el con­se­ller ins­tava la resta de grups par­la­men­ta­ris a obrir un debat a fons sobre el finançament de la llei perquè con­si­dera que el copa­ga­ment que en fa el govern espa­nyol “no té res a veure amb el cost real del ser­vei” quan es neces­sari un model “sos­te­ni­ble” tenint en compte l’enve­lli­ment quan s’ini­ciarà la incor­po­ració de la gene­ració nom­brosa dels boo­mers.

El res­pon­sa­ble de la con­se­lle­ria també cri­ti­cava la gestió esta­tal de l’ingrés mínim vital, que “no fun­ci­ona”, i per això es reu­nirà pròxima­ment al minis­teri per dema­nar-ne les com­petències, com ja tenen al País Basc o Navarra. El con­se­ller va aplau­dir l’acord per revi­sar l’IRSC, l’índex de referència de les pres­ta­ci­ons soci­als, que s’incre­menta un 8%, tal com recla­ma­ven des de feia anys les enti­tats del ter­cer sec­tor que ahir ins­ta­ven els par­tits polítics a apro­var el pres­su­post que per­meti apli­car-lo.

Drets Soci­als anun­ci­ava ahir a les enti­tats que for­men part de la Taula per la Pobresa Energètica que con­do­narà el deute acu­mu­lat de 41.000 famílies vul­ne­ra­bles cor­res­po­nent al 2021. Un 50% de l’import l’assu­mirà Endesa i l’altre 50%, la Gene­ra­li­tat i els ajun­ta­ments. El con­se­ller hi afe­gia que el paga­ment es farà efec­tiu els pròxims dies, en apli­cació del con­veni sig­nat amb la com­pa­nyia elèctrica fa dos anys i es com­pro­me­tia a bus­car acords amb la resta d’empre­ses sub­mi­nis­tra­do­res, tot i que Endesa té més del 90% de la quota de llars vul­ne­ra­bles.

Amb feina, però més pobres

La Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) alerta en l’últim informe Insocat que la pobresa es cronifica i que més d’un 12% dels catalans, tot i tenir una feina remunerada, no en fan prou i viuen per sota del llindar de la pobresa. L’informe, que ECAS elabora des de fa 10 anys, es nodreix, entre altres fonts, de dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que al juliol revelaven que un 25,9% de la població catalana està en risc de pobresa o exclusió social, una dada que des del 2008 no ha baixat mai del 20%. “La cronificació evidencia un problema de fons que no estem afrontant”, afirma Xavier Orteu, director d’Insercoop i membre d’ECAS, que reclamava una aposta ferma per millorar les condicions laborals o “acceptar que s’ha de canviar el sistema”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.