Societat

estat espanyol

L’Audiència de Navarra rebutja la primera revisió de condemna per violació

Els magistrats desestimen la petició de rebaixar de 7 a 5 anys la condemna imposada el 2021

Argumenten que la mateixa pena també es pot aplicar amb la nova llei del només sí és sí

La Secció Segona de l’Audiència Provincial ha desestimat la primera sol·licitud de revisió d’una condemna per agressió sexual a Navarra després de l’entrada en vigor de la nova llei de garantia integral de la llibertat sexual, més coneguda com la llei del només sí és sí.

La cort navarresa ha rebutjat rebaixar la pena de 7 anys de presó imposada el 2021 a un home que va violar una amiga a la localitat d’Estella. La sol·licitud de revisió va ser presentada per la defensa del processat, natural de l’Equador, de 30 anys, el passat 17 de novembre. Els seus advocats demanaven rebaixar la pena a 5 anys o, subsidiàriament, a 5 anys i 4 mesos de presó.

La resolució de l’Audiència, que pot ser recorreguda davant del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN), assenyala en el moment de dictar sentència, al maig del 2021, no es va optar per la mínima legal, tot i que concorria una atenuant. Per tant, el tribunal considera que no pertoca accedir a la variació de la pena imposada en la sentència ja que “l’extensió de la pena no és la mínima legalment prevista”.

Els magistrats admeten que si bé la pena es va fixar dins de la meitat inferior de la forquilla, però assenyalen que amb la nova legislació els set anys de condemna continuen dins aquest tram. “Si la forquilla actual és de 4 a 12 anys de presó, la meitat inferior d’aquesta és de 4 a 8 anys de presó”, indica la resolució.

I en ser possible amb la regulació actual la imposició de l’esmentada pena, i en estar la mateixa dins de la meitat inferior legalment prevista, la Secció Segona estima que no pertoca modificar la sentència dictada l’11 de maig de 2021, i que va ser confirmada pel TSJN el 9 de desembre del mateix any. Posteriorment, el passat 2 de juny, el Tribunal Suprem va desestimar el recurs de cassació presentat pel condemnat, que actualment es troba a la presó.

Tant la fiscalia –que en el judici i davant el TSJN havia sol·licitat l’absolució de l’acusat– com l’acusació particular es van oposar a la revisió.

A la resolució on rebutgen la petició de la defensa, els magistrats citen l’acord assolit la setmana passada per les dues Seccions de l’Audiència de Navarra, segons el qual no es procedirà a la revisió en aquells casos en què la pena imposada resultés també imposable d’acord amb el nou marc legal establert per la Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de garantia integral de llibertat sexual.