Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Demanen nou anys contra l’opositor rus que va denunciar crims de guerra russos

Està acusat de difondre informacions falses sobre l’exèrcit rus en relació amb la matança de Butxa

La Fiscalia russa ha demanat aquest dilluns nou anys de presó contra el dirigent opositor Ilià Iaixin per denunciar els crims de guerra suposadament comesos per l’Exèrcit rus en el nord de Kíiv.

Iaixin va cometre el presumpte delicte el passat 7 d’abril en difondre “ informació falsa” sobre les Forces Armades de Rússia durant un directe en el seu canal de YouTube.

El fiscal, Serguei Belov, ha acusat l’opositor de “presentar com un fet provat” els crims presumptament perpetrats per soldats russos en la localitat de Butxa motivat per l’“odi polític” al Kremlin.

A més, ha acusat directament a Iaixin de difondre “informació hostil” en propagar només la informació dels països inamistosos i els seus satèl·lits, i d’“ajudar a l’enemic” en criticar a les autoritats i els mitjans de comunicació russos.

Belov, que ha recordat que la llibertat d’expressió a la qual al·ludeix la defensa pot ser limitada per la llei, va posar en dubte que els crims comesos en Butxa poguessin haver estat ocultats fins a l’arribada dels soldats ucraïnesos a la població ucraïnesa quan “cada persona té un telèfon intel·ligent”.

En resposta, els advocats de l’opositor han arguït que l’acusació no va presentar cap prova concloent que Iaixin hagués comès un delicte.

En particular, han assegurat que la Fiscalia ha obviat que Iaixin va citar en el seu directe tant a mitjans russos com estrangers, a més dels comunicats del Ministeri de Defensa rus.

L’article 207.3 del codi penal rus castiga la difusió d’informació falsa sobre l’Exèrcit rus amb deu anys de presó, han recordat els seus advocats.

També han acusat la Fiscalia d’intentar convertir la vista contra Iaixin en un judici sobre l’ocorregut en Butxa.

A la presó preventiva des de juliol, l’antic diputat municipal va recordar que altres figures públiques com el líder txetxè, Ramzán Kadírov, també van criticar a l’Exèrcit i ningú va incoar casos penals contra ells.

Al començament del judici Iaixin va al·legar ser “un diputat independent, crític amb el president (de Rússia, Vladímir) Putin i contrari a la guerra amb Ucraïna”.

Iaixin, aliat del líder opositor, Aleksei Navalni, que compleix nou anys de presó, és un dels pocs polítics crítics amb el Kremlin que no ha abandonat Rússia des de l’inici de l’“operació militar especial”.

“Lamento la meva pròpia ingenuïtat. Els meus correligionaris i jo mateix vivíem en el miratge i crèiem que es podia canviar d’arrel el sistema de Putin amb mètodes civilitzats”, va admetre en una entrevista publicada pel diari digital Meduza.

Amnistia Internacional ja va exigir al juliol cessar la persecució penal de l’opositor pel fet d’exercir el dret a la llibertat d’expressió i “criticar les accions de l’exèrcit rus a Ucraïna”.

La Fiscalia ucraïnesa va denunciar la troballa en Butxa, a 30 quilòmetres de Kíiv, d’uns 400 cossos amb senyals de trets, tortura o traumes de diferent gravetat, part d’ells exhumats de fosses comunes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.