Política

Toc d’atenció europeu a l’Estat per la independència judicial

El Consell d’Europa considera preocupant el vincle entre el govern espanyol i el fiscal general i demana posar-hi fi

L’organisme veu “crítica” la situació de bloqueig en la renovació del CGPJ

El Consell d’Europa alerta l’Estat espanyol per la falta de progressos per garantir la independència judicial. En un informe publicat ahir en què s’analitzen les mesures que s’han adoptat per fer front a la corrupció, el Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa lamenta que l’Estat no hagi aplicat completament algunes de les mesures per garantir la independència judicial. Els punts que més preocupen el Greco continuen sent la relació entre el govern espanyol i el fiscal general i el bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En l’informe, el Greco insisteix que cal desvincular la figura del fiscal general de l’executiu, perquè compromet la seva “autonomia”. L’informe ja assenyala que es tracta d’una “preocupació de fa temps” i que cal “reconsiderar” el mètode d’elecció del fiscal general per garantir-ne la independència. “Aquesta relació continua generant preocupació pública”, diu el document.

Així, el Consell d’Europa demana una “reforma àmplia” d’aquesta figura, també perquè el seu mandat no coincideixi amb el del govern. A més, insta a establir per llei “requisits clau” i processos per “incrementar la transparència” en les comunicacions entre el fiscal general i l’executiu, així com “explorar maneres” perquè tingui més autonomia, tant normativa com pressupostària.

Ara bé, la connexió entre el fiscal general i el govern de Pedro Sánchez no és l’únic aspecte que preocupa el Consell d’Europa. El bloqueig en la renovació del CGPJ se situa entre les principals inquietuds del Greco, que veu la situació com a “crítica”. “El Greco lamenta la falta de resultats positius en la implementació d’aquesta recomanació”, diu l’informe, que insisteix que han de ser els jutges i no els polítics els que elegeixin els membres del CGPJ.

“Quan hi ha una composició mixta dels consells judicials per a l’elecció dels jutges, els estàndards assenyalen que els jutges han de ser elegits pels seus iguals i que les autoritats polítiques, com el Parlament i l’executiu, no han d’estar involucrades en cap moment en el procés de selecció”, indica el document.

L’informe del Greco també critica la falta de transparència de l’Estat en la relació entre els parlamentaris i els lobbies. Admet que s’han fet passos per millorar-la, però lamenta que més de la meitat dels membres de les cambres legislatives no facin públiques en les seves agendes les trobades amb els grups d’interès que, remarca l’informe, “pretenen influir en el procés legislatiu”. Malgrat assenyalar en l’informe avenços en algunes de les recomanacions, el Consell d’Europa torna a avisar l’Estat que ha de fer més per garantir la independència judicial i lluitar contra la corrupció.

LES XIFRES

11
recomanacions
ha fet el Consell d’Europa a l’Estat espanyol per millorar la lluita contra la corrupció.
4
indicacions
no ha seguit l’Estat per garantir la independència judicial i lluitar contra la corrupció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.