Política

Sánchez refà la malversació sense afectar els corruptes

El president s’obre a reformar el delicte per als afectats del procés si ERC ho recull en una esmena al Codi Penal divendres al Congrés

Diferenciarà si hi ha lucre o no

Confia en el vot català el 2023

Després de la sedició, ara la mal­ver­sació. A només 72 hores que acabi el ter­mini de pre­sen­tació de les esme­nes par­ci­als a la reforma del Codi Penal, el pre­si­dent espa­nyol, Pedro Sánchez, va apro­fi­tar una con­versa infor­mal ahir amb peri­o­dis­tes al saló de pas­sos per­duts del Congrés –sota les majes­tu­o­ses al·lego­ries a la llei i la justícia pin­ta­des a la volta del sos­tre per Vicente Camarón– per obrir la porta a una reforma del delicte de mal­ver­sació que no afecti els cor­rup­tes i dife­renciï quan hi ha lucre per­so­nal i quan no, com amb els acu­sats del procés. Sánchez, això sí, vol que sigui ERC i no el PSOE –fir­mant de la pro­po­sició de llei del Codi Penal junt amb Podem– la que regis­tri diven­dres al Congrés l’esmena ad hoc que refaci la mal­ver­sació per evi­tar sus­picàcies amb els ERO. “No es retro­ce­dirà en la lluita con­tra la cor­rupció”, pro­met Sánchez.

ERC no es con­for­mava amb la dero­gació de la sedició –després de negar tot lli­gam, al final Gabriel Rufián ha aca­bat adme­tent que el Codi Penal era el preu (“la palanca”, diu ell) del pres­su­post esta­tal del 2023– i per­se­guia una rees­crip­tura del delicte de mal­ver­sació, refor­mat per Mari­ano Rajoy el 2015 després de la con­sulta del 9-N del 2014 i en ple cas Gürtel. En aque­lla modi­fi­cació, impul­sada al Minis­teri de Justícia per Alberto Ruiz-Gallardón i con­su­mada per Rafael Catalá quan el PP vivia acor­ra­lat pels escàndols i els papers de Bárce­nas, la mal­ver­sació pas­sava a ser trac­tada com un delicte d’admi­nis­tració des­lle­ial de fons públics, que era equi­pa­ra­ble a l’apro­pi­ació inde­guda (la sos­tracció del diner públic per a un lucre per­so­nal o d’un ter­cer). La pena és ara de fins a 12 anys de presó i d’entre 10 i 20 anys d’inha­bi­li­tació.

El que ERC pretén –i que ara haurà de plas­mar en una esmena pròpia– és dife­ren­ciar al Codi Penal quan hi ha lucre per­so­nal, i aquest punt no es toca, i quan no. En aquest par­ti­cu­lar joc en què el PSOE pro­mou la reforma que vol ERC i alhora ERC escriu l’esmena que Sánchez avala, un des­ta­cat minis­tre posava ahir un doble exem­ple: penal­ment no serà el mateix el cas del tre­so­rer del PP Luis Bárce­nas o del soci­a­lista José Anto­nio Griñán que el cas d’un alcalde que even­tu­al­ment uti­litzés fons euro­peus per pagar nòmines dels fun­ci­o­na­ris locals per falta de liqui­di­tat.

En con­curs medial

Dels dotze con­dem­nats pel Tri­bu­nal Suprem en la causa del procés, a qua­tre se’ls va impo­sar un delicte de mal­ver­sació en con­curs medial (és a dir, que no era un fi en si mateixa, sinó un mitjà per a la sedició): Oriol Jun­que­ras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. Per mal­ver­sació també estan pro­ces­sats Car­les Puig­de­mont, Toni Comín o par­ti­ci­pants en la logística de l’1-O com ara Josep Maria Jové i Lluís Sal­vadó. La neteja de la mal­ver­sació acce­le­ra­ria la fi de la inha­bi­li­tació, ja que els indults van com­mu­tar la pena de presó però no els anys sense poder ser electe o càrrec públic. Tot i la imatge de pre­si­dent entre­gat a ERC que pinta Alberto Núñez Feijóo, Sánchez està con­vençut que el votant català pre­miarà el PSOE en el cicle elec­to­ral del 2023 gràcies a les mesu­res de gràcia i dis­tensió. “Cata­lu­nya serà un actiu”, va dir. Men­tre que Feijóo va lloar la Cons­ti­tució com “la garan­tia de les naci­o­na­li­tats històriques” i alhora el text que va der­ro­tar el 23-F de Tejero, ETA i el “sepa­ra­tisme” català, el pre­si­dent espa­nyol defuig el to de l’opo­sició: “Ja vam veure el 2019 què va pas­sar amb els car­rers de Bar­ce­lona incen­di­ats, el màxim bene­fi­ci­ari va ser Vox. Crec que el PP s’equi­voca, no tenen pro­jecte polític per a Espa­nya.”

En la llei del “només sí és sí”, Sánchez aposta per fer “ajus­ta­ments tècnics” per evi­tar que els jut­ges apli­quin rebai­xes de penes amb una inter­pre­tació a favor dels agres­sors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.