Política

Unió Europea

Brussel·les manté el bloqueig de 13.300 milions d’euros a Hongria

La Comissió ratifica la seva proposta després de constatar que Budapest no ha corregit els incompliments amb l’Estat de dret

Els vint-i-set han de decidir abans del 19 de desembre si congelen aquests fons

La Comissió Euro­pea (CE) ha rei­te­rat la pro­posta de con­ge­lar 7.500 mili­ons d’euros del pro­grama de cohesió i el lliu­ra­ment de 5.800 mili­ons d’euros cor­res­po­nents al pla de recu­pe­ració d’Hon­gria pels incom­pli­ments d’aquest país amb l’Estat de dret. Després d’exa­mi­nar, a petició dels governs comu­ni­ta­ris, les mesu­res més recents adop­ta­des pel govern de Víktor Orban, Brus­sel·les con­clou que aques­tes encara són insu­fi­ci­ents per cor­re­gir les deficiències.

En una carta envi­ada aquest diven­dres al minis­tre txec de Finan­ces, Zby­nek Stan­jura, el país del qual pre­si­deix aquest semes­tre el Con­sell de la UE, l’exe­cu­tiu comu­ni­tari manté pràcti­ca­ment sense can­vis l’ava­lu­ació ini­cial que va fer el pas­sat mes de novem­bre, quan va expres­sar “pre­o­cu­pa­ci­ons” sobre la situ­ació a Hon­gria.

El comis­sari de Pres­su­post i Admi­nis­tració, Johan­nes Hahn, argu­menta en l’escrit que “el risc gene­ral per al Pres­su­post de la Unió no ha can­viat” res­pecte l’ava­lu­ació que la Comissió va publi­car el 30 de novem­bre. “Això no ha can­viat a la vista dels últims can­vis legis­la­tius adop­tats a Hon­gria”, apunta el comis­sari, en referència a les mesu­res apro­va­des per Buda­pest entre el 6 i 8 de desem­bre.

En aquest sen­tit, Hahn explica que les últi­mes mesu­res comu­ni­ca­des per Hon­gria només intro­du­ei­xen “can­vis limi­tats” en relació amb la infor­mació que Brus­sel·les ja dis­po­sava abans del 19 de novem­bre i que “les debi­li­tats i ris­cos” expres­sats el 30 de novem­bre, “inclo­sos aquells de natu­ra­lesa estruc­tu­ral i horit­zon­tal, estan con­fir­mats”.

L’exe­cu­tiu euro­peu manté la llista de 17 refor­mes que ha de rea­lit­zar el govern d’Orban per poder rebre el finançament cor­res­po­nent als fons de cohesió i del pla de recu­pe­ració. Les “pre­o­cu­pa­ci­ons” més des­ta­ca­des tenen a veure amb la lluita con­tra la cor­rupció, la millora de la trans­parència en les adju­di­ca­ci­ons públi­ques i en l’auto­ria i el con­trol en pro­ce­di­ments admi­nis­tra­tius.

Hahn agra­eix la “coo­pe­ració con­ti­nu­ada” amb el Con­sell en tot el procés i també posa de mani­fest els esforços d’Hon­gria per cor­re­gir la situ­ació. No obs­tant això, la CE con­clou que el país encara té molt marge de millora en dife­rents aspec­tes i anima al Con­sell a pren­dre “una decisió infor­mada” d’acord amb la dar­rera ava­lu­ació.

La pilota torna així a la teu­lada dels vint-i-set. Els minis­tres de finan­ces de la UE –l’Eco­fin- hau­ran d’exa­mi­nar el docu­ment i deci­dir abans del 19 de desem­bre com actuar davant la pro­posta de Brus­sel·les.

El mis­satge de Brus­sel·les arriba en un con­text en què Hon­gria manté el blo­queig dels 18.000 mili­ons d’euros en aju­des a Ucraïna i l’impost del 15 % a les mul­ti­na­ci­o­nals, dues deci­si­ons que reque­rei­xen el con­sens per part dels 27 estats mem­bres per poder tirar enda­vant. La posició de Buda­pest s’entén com una mesura de pressió per evi­tar el blo­queig dels fons comu­ni­ta­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.