Política

Unió Europea

El Parlament Europeu destitueix com a vicepresidenta Eva Kaili, investigada pels suposats suborns de Qatar

El ple aprova la mesura gairebé per unanimitat i amb els vots del seu propi grup, els socialdemòcrates

L’eurodiputada conserva de moment el seu escó, que només li pot retirar Grècia

El ple del Parlament Europeu ha destituït com a vicepresidenta l’eurodiputada socialista grega Eva Kaili, investigada pels suposats suborns de Qatar per influir les decisions de l’Eurocambra.

Els eurodiputats han decidit en una votació aquest migdia gairebé per unanimitat cessar l’eurodiputada grega del seu càrrec, del qual ja estava suspesa des de diumenge per decisió de la presidenta de la cambra, Roberta Metsola. Ara bé, la presidenta no podia procedir a la seva destitució perquè només ho pot fer el plenari.

El procés per formalitzar la destitució de Kaili ha començat a primera hora del matí amb una reunió extraordinària dels presidents dels grups parlamentaris, que han decidit per unanimitat engegar el procediment per posar fi al mandat de Kaili.

La proposta de la conferència de presidents ha estat sotmesa després a la votació del plenari. Perquè la destitució de Kaili com a vicepresidenta tirés endavant calia una majoria de dos terços, a la qual s’ha afegit fins i tot el propi grup de Kaili, els Socialistes i Demòcrates. La mesura ha estat aprovada finalment amb 625 vots a favor, un en contra i dues abstencions.

L’eurodiputada del Pasok manté de moment el seu escó malgrat estar detinguda a l’espera de comparèixer davant el tribunal, ja que la condició d’eurodiputada només li pot retirar Grècia.

El grup socialdemòcrata ha d’iniciar ara un procés intern per triar el substitut de Kaili, tot i que fonts de la formació consultades per l’agència EFE descarten que la recerca comenci de manera immediata i no esperen cap decisió fins a principis de 2023.

Quatre imputats
Kaili, la cara més visible entre els investigats per aquest cas de presumpta corrupció i blanqueig de capitals vinculat a Qatar, ja havia estat expulsada del grup socialdemòcrata aquest dilluns i Metsola li va retirar durant el passat cap de setmana les responsabilitats associades al càrrec de vicepresidenta, entre les quals hi havia les relacions amb l’Orient Mitjà.

Un jutge belga la va imputar diumenge, juntament amb tres persones més –inclòs el seu company, l’italià Francesco Giorgi, assessor del grup socialdemòcrata- pel delicte de participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció. Els altres dos investigats són l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l’ONG No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca.

La policia va escorcollar aquest dilluns per ordre del magistrat la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, mentre la cambra iniciava el seu últim ple de l’any a Estrasburg. El registre buscava informació tecnològica de 10 “col·laboradors parlamentaris”.

La policia belga ja ha fet una vintena de registres, en els quals ha trobat almenys 750.000 euros en metàl·lic. La majoria dels escorcolls s’han fet en domicilis i oficines. A banda de Kaili, els agents també han registrat l’habitatge de l’eurodiputat belga Marc Tarabella, com la grega del grup dels socialdemòcrates a l’Eurocambra.

Metsola no descarta més casos
En una roda de premsa posterior a la conferència de presidents, Metsola ha assegurat que el Parlament Europeu “no s’aturarà” a l’hora de perseguir la corrupció dins la institució i no descarta més casos. “No puc predir com acabarà tot plegat, però després de les troballes inicials, la història no acabarà aquí”, ha apuntat.

En aquest sentit, ha instat a la resta de la cambra a “no abaixar la guàrdia” i a impedir que països tercers vulguin influir en les decisions de l’Eurocambra. “D’aquesta manera podrem anar als ciutadans i dir-los que continuem sent uns ferms defensors de l’estat de dret”, ha conclòs.

Schinas només va rebre una pilota, bombons i "souvenirs"
Per la seva banda, el vicepresident de la Comissió Europea per a la Promoció de l'Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas, ha assegurat aquest dimarts que va acudir a la cerimònia inaugural del Mundial de Qatar en representació de la Comissió i que només ha rebut d'aquest país una pilota de futbol, una capsa de bombons i records del torneig esportiu.

En una roda de premsa a Estrasburg per a presentar diverses iniciatives legislatives sobre seguretat, el comissari grec ha rebut preguntes majoritàriament sobre la seva assistència a aquesta cerimònia i els seus missatges en xarxes socials en els últims mesos elogiant les reformes laborals de Qatar, qüestionats en els últims dies a la llum de l'escàndol revelat en el Parlament Europeu. "Vaig estar en la cerimònia d'obertura del Mundial com a representant de la Comissió. Era el primer esdeveniment esportiu global postpandèmic i Europa no podia estar absent d'aquesta ocasió. Amb tota transparència, vaig mantenir trobades amb els líders de les federacions europees, vaig defensar el nostre model europeu d'esports", ha assegurat el vicepresident comunitari.

Schinas ha defensat que totes les seves declaracions públiques sobre Qatar són "100% compatibles amb la política de la Comissió", que ha reproduït "religiosament i escrupolosament".

Preguntat per si en alguna ocasió ha rebut regals de Qatar, el comissari grec va assegurar que li van donar "una pilota de futbol, una capsa de bombons (que va regalar al seu conductor al país) i records variats del Mundial", tots ells per sota del valor monetari que li hagués requerit declarar-los a la Comissió. A canvi, va dir, ell va lliurar els regals protocol·laris típics de l'Executiu comunitari: una vela i un petjapapers.