Economia

Els experts urgeixen a fer una reforma fiscal completa

El Col·legi d’Economistes publica un monogràfic sobre el tema

La secretària d’Hisenda, Marta Espasa, reclama un sistema “modern, eficaç i innovador”

Els experts economistes urgeixen a fer una reforma fiscal completa a l’Estat espanyol, que sigui “coherent” i que actualitzi el sistema tributari d’acord amb les circumstàncies socials i econòmiques actuals. Així es posa de manifest a l’últim número de la Revista Econòmica de Catalunya que publica el Col·legi d’Economistes i que recull un total de vuit articles a càrrec de catorze autors i autores que analitzen aspectes relacionats amb elements de l’estructura del sistema fiscal com ara la reforma del sistema de cotització dels treballadors autònoms o el canvi climàtic i la fiscalitat.

La presentació de la publicació, aquesta mateixa tarda, ha comptat amb la intervenció de la secretària d’Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Marta Espasa, que també ha apostat per un nou sistema fiscal “modern, eficaç i innovador” que pugui donar resposta a l’augment de les desigualtats, la sostenibilitat de l’estat del benestar amb una població cada vegada més envellida, el canvi o l’emergència climàtica, la globalització, la digitalització i l’evasió o el frau fiscal.

El director de la revista i autor d’un dels articles que la conformen, és Guillem López Casasnovas, membre de la comissió d’experts per a la reforma tributària nomenada pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública i col·legiat de mèrit de la institució.

López Casasnovas ha assenyalat durant la presentació que “sovint al sistema fiscal se li demanen massa coses”. També ha afegit que “la capacitat recaptatòria està limitada pel gap fiscal, volgut en alguns impostos, i pel frau fiscal prevalent en una societat que no s’acaba de creure les seves obligacions més cíviques”.

El també catedràtic ha assegurat que “el sistema tributari només troba la progressivitat desitjada marginalment a l’IRPF (i molt a càrrec de les rendes assalariades, no de les professionals), amb una creixent imposició indirecta regressiva”. Ha afegit que “seria desitjable ara que la nova imposició mediambiental frenés contaminants i a l’hora recaptés per descontaminar, i que ho fes amb eficiència compensant la regressivitat esperable entre les poblacions més fràgils”. Finalment, López Casasnovas ha posat l’èmfasi en “la necessitat d’una reforma íntegra i completa per bé de la coherència, contra els pegats i les improvisacions”.

El contingut de la revista ha estat exposat pel col·legiat Josep Maria Duran Cabré, que ha repassat l’anàlisi que s’hi ha fet de diversos aspectes relacionats amb elements de l’estructura del sistema fiscal com ara la dualitat de l’impost sobre la renda, la reforma del sistema de cotització dels treballadors autònoms, el paper redistributiu dels impostos i el canvi climàtic i la fiscalitat. També s’hi aborden qüestions relacionades amb l’administració i el compliment dels impostos: la digitalització i el compliment fiscal, l’opinió pública espanyola sobre la fiscalitat i l’opinió dels economistes assessors fiscals, així com comparatives entre l’estructura fiscal de l’Estat i les de les principals economies europees.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.