Política

En directe

Congrés dels Diputats

El govern espanyol rebat les crítiques del PP a la modificació de la malversació

Els ministres se sotmeten aquest dimecres a la sessió de control a la cambra baixa

Seguiu el ple en directe al digital

El govern espanyol ha defensat aquest dimecres al Congrés dels Diputats les seves iniciatives legislatives, com la derogació del delicte de sedició i la reforma del de malversació al Codi Penal, davant les crítiques del PP”.

En la sessió de control d’aquest matí –a la qual no assisteix el president, Pedro Sánchez, perquè es troba a la cimera europea de Brussel·les–, el PP ha acusat l’executiu de “cedir al xantatge dels xantatgistes” i “legislar al dictat de delinqüents”, motius pels quals ha reclamat un avançament electoral.

El diputat popular José Antonio Bermúdez de Castro ha denunciat la improvisació i el “caos normatiu” que, a parer seu, suposen les 17 reformes del Codi Penal impulsades per la Moncloa. Bermúdez ha titllat d’“indignitat” la derogació de la sedició i ha lamentat “l’indecent rentat de cara del delicte de malversació per rebaixar penes als corruptes”.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha defensat que el seu executiu té plena legitimitat per legislar amb el suport de la majoria parlamentària i ha negat que l’objectiu de les reformes sigui “governar a qualsevol preu” sinó “protegir la majoria social del nostre país”. “La finalitat d’aquest govern és combatre la corrupció i no fer enfrontaments entre territoris”, ha afegit.

Bermúdez ha replicat que les reformes penals no estaven incloses al programa electoral del PSOE ni al discurs d’investidura. A més, ha avisat que no es pot negociar la renovació del CGPJ amb el PP i al mateix temps “trair la paraula donada” i pactar amb ERC i Bildu la rebaixa de delictes”. Pel popular, no es pot “defensar la Constitució” i “assaltar” el Tribunal Constitucional alhora. “No es pot canviar justícia per vots”, ha reblat.

Llop ha respost al PP que “presumir de bloquejar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és una autèntica indignitat democràtica”. Segons ella, és “deplorable” que els populars parlin de deriva autoritària o autocop quan està agredint les institucions democràtiques.

La titular de Defensa, Margarita Robles, també ha carregat contra el PP per estar “incomplint la llei i un mandat constitucional” amb el seu bloqueig a la renovació del Poder Judicial.

“Està vostè satisfet d’estar aquí assegut incomplint la Constitució i la llei?”, ha respost Robles al diputat del PP Carlos Rojas, que ha preguntat a la ministra si una jutge com ella estava disposada a perdre els seus principis i continuar en un govern que, en la seva opinió, “no pot caure més baix”.

Rojas ha acusat l’executiu de fer “un pacte del govern amb delinqüents” i ha demanat “convocar eleccions generals”. “Espanya no mereix un govern sense principis que legisli amb delinqüents”, ha exclamat enmig de l’ovació dels seus companys de files.

Robles ha assegurat que com a ministra de Defensa se sent “profundament orgullosa d’Espanya, de la seva Constitució, dels jutges, dels espanyols, i també de ser ministra de Defensa i de formar part d’aquest govern”. La ministra ha retret als populars que repeteixin un “argumentari” quan s’haurien de preocupar de complir “la Constitució i la llei”.

Els ministres de l’executiu espanyol se sotmeten aquest dimecres a les preguntes dels diputats dels diferents grups

La sessió de control se celebra en la vigília del debat sobre la reforma exprés dels delictes de sedició i malversació que se celebrarà dijous a la cambra baixa espanyola.

Podeu seguir el ple en directe al digital.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.