Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

La UE no aconsegueix una condemna unànime pactada amb l’ASEAN a la guerra a Ucraïna

Tot i l’interès de la UE, al final han quedat patents les diferències entre els socis de la regió

La declaració conjunta de la primera cimera entre els líders de la Unió Europea (UE) i l’Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) només va recollir la condemna de la “majoria” de països d’aquesta regió en la declaració conjunta que van aprovar.

“La majoria dels membres van condemnar enèrgicament la guerra a Ucraïna”, assenyala el text en l’apartat que fa referència als assumptes regionals i internacionals que la UE i l’ASEAN han abordat en la seva cimera, la primera que realitzen i que ha servit per a commemorar 45 anys de relacions diplomàtiques entre les dues regions.

Tot i l’interès de la UE per aconseguir el màxim suport possible dels països del sud-est asiàtic a la condemna de la invasió russa d’Ucraïna, com a part de la seva estratègia de recaptar suports contra la guerra a tot el món, en la declaració final han quedat patents les diferències entre socis de la regió.

“És veritat que en l’ASEAN no tots tenen la mateixa posició”, ha reconegut en una roda de premsa al final de la trobada el primer ministre de Cambodja, Hun Sen, el país del qual presideix actualment l’ASEAN, i ha reconegut que alguns països s’han abstingut en la resolució de Nacions Unides contra la guerra.

En la declaració conjunta, els països de la UE i l’ASEAN sí que han subratllat que aquesta guerra està “causant un immens sofriment humà i exacerbant les fragilitats existents en l’economia mundial, limitant el creixement, augmentant la inflació, interrompent les cadenes de subministrament, augmentant la inseguretat energètica i alimentària i elevant els riscos per a l’estabilitat financera”.

Igualment, els líders han expressat la seva “preocupació per la crisi alimentària causada per la pandèmia de Covid-19 i la guerra en curs a Ucraïna”, i han cridat a “mantenir oberts els mercats alimentaris i agrícoles per a garantir el flux mundial de béns i inputs agrícoles essencials, inclosos els fertilitzants”.

Finalment, no hi ha hagut un esment a la situació de Taiwan, com s’havia insinuat, entorn de la qual l’alt representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, ha reconegut avui que hi havia diferències per aconseguir un acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.