Política

qatargate

Suborns a l’Eurocambra

La justícia belga manté a presó tres dels imputats per corrupció i allibera sota vigilància el quart

Kaili, l’exvicepresidenta de la cambra implicada, no va poder comparèixer davant el tribunal per una vaga al centre penitenciari

L’Eurocambra és sota una tempesta perfecta. Mentre la justícia belga continua la investigació pels suposats suborns de Qatar per influir en les decisions de la cambra, tres dels quatre imputats continuen a presó i tot fa pensar que l’afer és lluny d’acabar aquí.

Què és el ‘Qatargate’?

Es tracta d’una trama de suposats suborns de Qatar per influir en les decisions polítiques i econòmiques del Parlament Europeu. El país del golf hauria donat diners a persones que treballen a la institució, entre les quals una vicepresidenta, amb l’objectiu de condicionar-ne posicionaments.

Què en sabem fins ara?

Ara per ara hi ha quatre persones imputades per corrupció, organització criminal i blanqueig de capitals. En els diversos escorcolls que s’han fet, principalment a domicilis i oficines, però també a la seu de l’Eurocambra a Brussel·les, la policia belga ha trobat ja 1,5 milions d’euros en metàl·lic. Segons ha fet saber la policia belga, els diners eren amagats en maletes i bosses, entre altres llocs.

Qui són els imputats?

La cara més visible de la trama és la vicepresidenta de l’Eurocambra Eva Kaili, ja destituïda. Els altres implicats són la seva parella i assessor del grup socialdemòcrata, Francesco Giorgi, l’exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l’ONG No Peace Without Justice, Niccolò Figà-Talamanca.

Els quatre havien de comparèixer ahir davant el tribunal, però Kaili no va poder anar-hi per una vaga a la presó on es troba, i la seva compareixença s’ha ajornat al 22 de desembre. El seu advocat va apuntar ahir a l’alt representant, Josep Borrell, tot indicant que la grega seguia els plans fixats per la Comissió Europea al país del golf. Els altres tres acusats sí que van comparèixer davant el tribunal, que va decidir mantenir a presó Giorgi i Panzeri i deixar en llibertat sota vigilància Figà-Talamanca.

Quina ha estat la reacció europea?

El ple de l’Eurocambra ha destituït Kaili com a vicepresidenta. Abans, la presidenta de la institució, la maltesa Roberta Metsola, l’havia suspesa de les seves funcions.

Aquesta ha estat la principal conseqüència política per ara de la trama, però la cambra ja ha anunciat una investigació interna per esclarir els fets. A més, el ple té previst votar avui una resolució que demana ampliar la transparència a les institucions comunitàries.

També demana suspendre l’accés a l’eurocambra de representants qatarians, així com tots els expedients legislatius relacionats amb aquest país, especialment el que fa referència a la liberalització de visats.

Hi ha més països implicats?

La investigació per la suposada trama de suborns a l’Eurocambra continua i podria implicar encara més països.

Segons documents als quals ha tingut accés el setmanari alemany Der Spiegel, el Marroc també hauria subornat Panzeri, que hauria rebut els diners a través d’un ambaixador del país nord-africà en un país de l’est de la UE. Familiars de l’eurodiputat l’haurien ajudat a transportar els diners i els regals entregats pel Marroc.

L’altre ‘Qatargate’

La trama pels suborns a l’Eurocambra suma un nou escàndol a Qatar. A més, el cas ha sortit a la llum en plena celebració del mundial de futbol a l’emirat, tocat també per la polèmica no només per les violacions dels drets humans que s’hi produeixen, sinó pels suposats suborns que van envoltar la seva elecció com a seu de la prova esportiva.

En aquest últim cas, hi ha implicats alts càrrecs de la FIFA, alts càrrecs qatarians i hi surt esquitxat també, entre d’altres, un expresident francès, el conservador Nicolas Sarkozy.

LES FRASES

Sortirem victoriosos d’aquesta prova perquè no hi haurà impunitat
Roberta Metsola
presidenta del Parlament Europeu

LES XIFRES

Hem vist clarament que no hi ha tolerància amb la corrupció
Ylva Johansson
comissària EUROPEA d’Interior
1
any
fa almenys que el serveis d’intel·ligència belgues investiguen amb altres països l’afer dels suborns.
1,5
milions d’euros
en metàl·lic ha confiscat fins ara la policia belga en el marc dels diversos escorcolls.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.