Societat

Estat espanyol

El Suprem rebaixa a la meitat la pena a un abusador de menors

La condemna passa de 9 anys a quatre i mig després de revisar-la d’acord amb la nova legislació

La llei del “només sí és sí” permet reduir en un grau la condemna en els supòsits menys greus

El Tribunal Suprem (TS) espanyol ha rebaixat a la meitat la pena imposada un home que va abusar de quatre menors d’edat. Tot i que el contingut de la sentència encara no s’ha fet públic, el tribunal avança que la reducció de la condemna deriva de l’entrada en vigor de la llei de garantia integral de la llibertat sexual –més coneguda com la llei del “només sí és sí”– perquè la nova legislació resulta més avantatjosa per al reu.

El Suprem ha revisat la condemna que l’Audiència Provincial d’Àlaba va sentenciar fa tres anys contra un home que havia estat jutjat per tocar els glutis a quatre nenes menors de 16 anys i a una dona major d’edat, quan patinaven en una pista de gel a Vitòria al desembre de 2022. La sentència, que va ser ratificada posteriorment pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc, assenyalava que s’havia d’aplicar la pena mínima en aquest cas per l’escassa entitat dels tocaments.

La cort basca va acordar en primera instància una pena de 9 anys de presó per quatre delictes d’abús sexual a menors i un altre a major d’edat d’acord amb els antics articles 183.1 i 181.1 del codi penal, respectivament.  Abans de la reforma del codi penal cadascun dels delictes d’abús sexual a menor es fixava en dos anys de presó i en un any de presó els d’abús a major d’edat. Amb

El nou delicte d’abús sexual a menor (181 del codi penal) inclou una previsió que abans no existia i que permet rebaixar en un grau la pena per als casos de menor gravetat. És aquesta previsió la que el TS ha decidit aplicar perquè resulta més beneficiosa per al condemnat.

La nova normativa també redueix el màxim de compliment de pena en aquest cas. Abans era de 6 anys –el triple de la pena més elevada, que eren 2 anys– i ara serà de 3 anys, ja que amb la reforma la pena més alta és d’un any.

La Sala Penal del TS ja ha comunicat la seva resolució a l’Audiència Provincial alabesa perquè ho tingui en compte a l’hora de revisar la situació personal del condemnat, ja que aviat haurà complert tres anys de presó pels fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.