Política

irlanda del nord

Els partits nord-irlandesos demanen a Sunak més negociacions amb la UE

El Sinn Féin creu que Londres no té un pla concret sobre el protocol del Brexit que afecta Irlanda del Nord

Els par­tits nord-irlan­de­sos han dema­nat aquest dijous al govern britànic que deta­lli com acon­se­guirà un acord amb la Unió Euro­pea (UE) per a solu­ci­o­nar la qüestió del Pro­to­col del Bre­xit per a la província, la paràlisi de la qual manté suspès el govern autònom de Bel­fast.

Lon­dres ha con­fir­mat que el pri­mer minis­tre del Regne Unit, Rishi Sunak, man­tindrà aquest dijous tro­ba­des amb les for­ma­ci­ons a Bel­fast, on li dema­na­ran clare­dat sobre els seus plans de nego­ci­ació amb Brus­sel·les.

El naci­o­na­lista Sinn Féin, pri­mer par­tit nord-irlandès, ha opi­nat avui que Lon­dres, en rea­li­tat, “no té un pla con­cret” i que aquest buit impe­deix la res­tau­ració de l’Exe­cu­tiu de poder com­par­tit amb els uni­o­nis­tes.

“No hi ha pro­pos­tes específiques sobre com obtin­dran un acord sobre el pro­to­col”, ha afir­mat la vice­pre­si­denta del Sinn Féin, Mic­he­lle O’Neill, qui ha asse­nya­lat que ha “escrit rei­te­ra­da­ment” a Sunak des que va assu­mir el lloc de pri­mer minis­tre a l’octu­bre per a dema­nar-li una “reunió política”. “No vull una tro­bada per a pren­dre te i rebre la seva soli­da­ri­tat, vull que sur­tin com­pro­mi­sos polítics”, ha agre­gat la líder repu­bli­cana.

Per la seva banda, el Par­tit Democràtic Uni­o­nista (DUP), segona for­mació al par­la­ment nord-irlandès, ha asse­nya­lat que vol “veure pro­gres­sos” en les con­ver­ses que man­te­nen Lon­dres i Brus­sel·les, per la qual cosa és neces­sari “inten­si­fi­car-les” per a asso­lir una solució.

“La clau per a res­tau­rar el govern nord-irlandès radica a asse­gu­rar la posició d’Irlanda del Nord dins del mer­cat intern del Regne Unit”, ha subrat­llat el seu pre­si­dent, Jef­frey Donald­son. El pro­britànic DUP es nega a for­mar un govern regi­o­nal de poder com­par­tit amb el Sinn Féin fins que no es reformi o eli­mini el con­tro­ver­tit pro­to­col.

D’acord amb aquest ins­tru­ment, acor­dat per Lon­dres i Brus­sel·les, Irlanda del Nord segueix dins del mer­cat inte­rior comu­ni­tari i britànic, per la qual cosa els con­trols al comerç entre el Regne Unit i la UE s’efec­tuen en els punts d’entrada nord-irlan­de­sos, i això ha por­tat una nova burocràcia que afecta el comerç.

Aquesta fron­tera comer­cial situ­ada en la mar d’Irlanda és també una bar­rera política per a la comu­ni­tat uni­o­nista pro­tes­tant, que sosté que diferència a la província i posa en perill la seva relació amb la resta del Regne Unit, més ara que els naci­o­na­lis­tes volen avançar cap al seu objec­tiu històric de reu­ni­fi­car l’illa d’Irlanda.

Sunak visita Irlanda del Nord enmig del bloqueig polític a la regió

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, inicia aquest dijous una visita de dos dies a Irlanda del Nord en un moment en el qual la regió britànica continua sumida en una crisi política pel bloqueig dels unionistes a la formació d’un nou Executiu de poder compartit.

En el seu primer viatge com a cap de govern a Belfast, Sunak mantindrà reunions informals amb els líders de les principals forces polítiques nord-irlandeses, inclòs Jeffrey Donaldson, cap del Partit Democràtic Unionista (DUP) i Michelle O’Neill, líder del Sinn Féin, ha indicat en un comunicat Downing Street.

Els republicans van guanyar les eleccions el maig passat, però els probritànics del DUP han vetat la formació de govern i asseguren que mantindran el bloqueig fins que es retiri el Protocol per a Irlanda del Nord acordat entre Londres i la Unió Europea (UE) abans del Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.