Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna descarta una treva nadalenca i Rússia intensifica l'ofensiva al Donbass

Kherson queda sense electricitat després de dos dies d’atacs sense parar

Ucraïna ha descartat aquest dijous una possible treva nadalenca fins que Rússia no retiri les tropes del seu territori, mentre l’Exèrcit rus ha intensificat la seva ofensiva a la regió de Donetsk.

“Un complet alto el foc per part nostra n’hi haurà només quan ni un sol ocupant romangui en el nostre territori”, ha dit Alexéi Gromov, sotscap del principal comandament operatiu de l’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès, en una roda de premsa.

El Kremlin també va negar aquesta setmana aquesta possibilitat i va comminar Kíiv a acceptar “la realitat sobre el terreny”, és a dir, l’annexió russa de quatre regions ucraïneses.

Enmig dels rumors sobre el possible subministrament a Kíiv de sistemes de defensa antiaèria Patriot, Rússia ha advertit avui Washington que això augmentaria el risc d’una implicació directa dels EUA en el conflicte armat.

“Molts experts, fins i tot a l’estranger, han qüestionat la saviesa de tal pas, que condueix a una escalada del conflicte, augmenta el risc de participació directa de l’Exèrcit estatunidenc en les hostilitats”, ha assenyalat en una roda de premsa la portaveu d’Exteriors, Maria Zakhàrova.

Segons la portaveu, “Washington continua torçant els braços d’altres països de l’OTAN, exigint-los una contribució més substancial a la militarització d’Ucraïna”.

“Ens agradaria recordar-los que totes les armes subministrades per Occident a Ucraïna són objectius militars legítims per a les Forces Armades de la Federació Russa i seran destruïdes o capturades, com ha dit el nostre país en repetides ocasions”, ha recalcat Zakhàrova, repetint les paraules que va pronunciar la vespra el seu homòleg en el Kremlin, Dmitri Peskov.

Per la seva banda, el president dels EUA, Joe Biden, va descartar aquesta setmana la possibilitat que el seu país desplegui tropes a Ucraïna, encara que ja ha proposat un quart paquet d’ajuda financera a Kíiv.

Rússia deixa sense llum Kherson

Mentrestant, el centre de la ciutat de Kherson, abandonada per les tropes russes fa un mes, ha estat bombardejat per segona jornada consecutiva per l’artilleria russa, segons ha informat el sotscap de la Presidència ucraïnesa, Kyrylo Tymoshenko.

Almenys dues persones han mort en els bombardejos, un dels projectils dels quals va caure al costat d’un punt de repartiment d’ajuda humanitària i assistència mèdica.

Els atacs han afectat la infraestructura civil més crítica i han deixat sense llum la ciutat i els seus voltants, segons ha informat Yaroslav Yanushevich, cap de l’administració regional lleial a Kíiv.

Els bombardejos es van produir a només cent metres de l’edifici de l’administració militar regional, que va sofrir danys en la vespra per míssils russos i on el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va hissar la bandera ucraïnesa després de la retirada russa al sud del riu Dnièper.

“El pròxim mig any serà decisiu (...). Els pròxims sis mesos ens exigiran majors esforços que fins ara”, va dir Zelenski en dirigir-se el dijous als líders de la Unió Europea, als quals va cridar a fer costat a Kíev amb armament i equips contra el “terrorisme energètic” rus.

Donestk, objectiu ucraïnès

Els combats més cruents se centren ara en la regió de Donetsk, on les tropes russes han aconseguit els seus únics avanços en el camp de batalla des de principis de juliol.

Segons les autoritats prorusses, l’artilleria ucraïnesa va llançar 40 míssils “contra civils des de llançadores múltiples BM-21 Grad”.

Almenys una persona va morir i altres 11 van resultar ferides, en el que l’alcalde designat per Rússia, Alexéi Kulemzin, va descriure com el “major atac massiu des de 2014”, quan es va produir la revolta militar prorussa.

Diversos edificis d’habitatges, a més d’un hospital, un centre comercial, una residència estudiantil, una guarderia, el campus universitari i la cúpula de la Catedral de la Transfiguració han resultat afectats.

Aproximadament dues hores després, les tropes ucraïneses haurien disparat projectils de 155 mil·límetres de calibre contra Donetsk.

Avanços russos al Donbass

Tropes russes i milícies prorusses han alliberat el 80% del territori de la localitat de Màrinka, ciutat satèl·lit de Donetsk, segons el governador interí prorús, Denís Pushilin. “Ara mateix tenen lloc combats en edificis de diverses plantes. L’enemic encara intenta resistir”, ha precisat en declaracions a la televisió pública russa.

Pushilin ha assegurat que una vegada Moscou conquereixi aquesta localitat, que es troba prop de l’aeroport, disminuiran els atacs de l’artilleria ucraïnesa contra Donetsk.

Els prorussos també presumeixen d’avanços en direcció a l’estratègic nus de comunicacions de Bakhmut, les carreteres i les vies de les quals fèrries condueixen als principals bastions ucraïnesos a Donetsk: Kramatorsk i Sloviansk.

“Els nois de Wagner (companyia militar privada russa) estan estrenyent el cèrcol amb titànics esforços. Ara ja hem registrat combats als afores. Són molt cruents... és una autèntica carnisseria”, ha assenyalat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.